НОВИНИ

Хванаха хакер, точил данни на политици в Германия

Пет дни, след като Германия беше разтърсена от кражба на лични данни от политици, журналисти и представители на шоубизнеса, извършителят е задържан и разпитан. 20-годишен германец, който още живее при родителите си, а не чуждо разузнаване, стои зад атаката. Мотивът му е бил раздразнение от засегнатите 1000 публични личности и желание да ги изложи. Помогнали са му лесните пароли към профилите.

Мария Стоянова
от Мария Стоянова
20:41, 08.01.2019
Чете се за: 00:42 мин.
По света

Мартин Шулц е сред жертвите на хакера. Бившият председател на Европейския парламент, а сега депутат в Бундестага е търсен от непознати по телефона. Номерът бил таен. После разбира, че е публикуван в профил в социалната мрежа Туитър. Там през декември са разпространени още по-чувствителни данни и за други германски политици. Най-много са представителите на консерваторите и нито един от "Алтернатива за Германия".

Георг Унгефук, прокурор: Заподозреният направи самопризнания и оказа съдействие на разследването. Понеже живее при родителите си и няма опасност да се укрие, беше освободен. Сред мотивите му са раздразнения от изявления на засегнатите.

Предполагаемият извършител е задържан още в неделя. Разследването срещу него продължава. Подценяваната до сега кибер-престъпност и пренебрегваната кибер-сигурност с този случай придобиват още по-голямо значение.

Вътрешният министър на Германия анонсира за първата половина на тази година законопроект за защита на гражданите и институциите. Предупреждава обаче, че тотална сигурност няма.

Хорст Зеехофер, вътрешен министър на Германия: Всеки носи отговорност в личното си пространство за защита на чувствителните си данни. Безгрижие няма място тук. Паролите към профилите трябва да затрудняват хакерите, а не да ги улесняват.

Именно чрез чисто хакерски подход, а не чрез сложна технология е бил възможен масивният теч на данни в Германия.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Отново сблъсък между ГЕРБ и БСП за избора на нов изтребител
Отново сблъсък между ГЕРБ и БСП за избора на нов изтребител
България по пътя към приемане на еврото: Валдис Домбровскис специално пред БНТ
България по пътя към приемане на еврото: Валдис Домбровскис специално пред БНТ