НОВИНИ

Конференция на ООН за климата започна в Бон

В Германия започна 23-тата Конференция на ООН за климата - първата след като Доналд Тръмп обяви оттеглянето на САЩ от Парижкото споразумение. Във форума участват близо 25 000 делегати от 196 страни. Домакин на събитието е бившата германска столица Бон, а председател - Фиджи. Какви са целите на конференцията и очакванията от нея, разказва Мария Илчева от българската редакция на Дойче Веле.

bnt avatar logo
от Мария Илчева, DW
20:05, 06.11.2017
Чете се за: 00:41 мин.
По света

Това е най-голямата международна конференция, провеждана някога в Германия. Всъщност, председател на 23-тата климатична конференция на ООН е Фиджи. Тъй като обаче островната държава не може да приюти десетките хиляди гости на събитието, конференцията се провежда в бившата германска столица Бон - буквално под прозорците на „Дойче веле“.

Участниците в конференцията са изправени пред огромно предизвикателство. Те трябва да разработят конкретни мерки за постигане на целта, заложена в Парижкото споразумение за климата: а именно задържане на глобалното затопляне до под 2 градуса. Казано с други думи: от днес до 17 ноември се търси отговор на въпроса: „Как можем да избегнем глобалната климатична катастрофа?“ По време на откриването германската министърка на околната среда Барбара Хендрикс изтъкна следното:

Барбара Хендрикс, министър на околната среда на Германия: Парижкото споразумение е необратимо. Сега ние трябва да направим всичко, което е по силите ни, за да го приложим, а не разполагаме с много време за това.

Барбара Хендрикс вече обяви, че Германия ще отпусне нови помощи на развиващите се страни в размер на 100 милиона евро, за да ги покрепи в битката им срещу климатичните промени. Впрочем, само за организирането на климатичната конференция федералното правителство отпусна със 17 милиона повече - общо 117 милиона евро.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Какво стои зад цифрите в доклада за антибиотици в месото?
Какво стои зад цифрите в доклада за антибиотици в месото?
Граждани ще обжалват наредбата за пропускателния режим в Стария  Пловдив
Граждани ще обжалват наредбата за пропускателния режим в Стария Пловдив