НОВИНИ

Край на стачките по летищата в Германия

В Германия синдикатите на служителите по сигурността се споразумяха с работодателските организации. От началото на годината профсъюзите с протести блокираха аерогарите, за да упражнят натиск при преговорите. В крайна смета компромиси направиха и двете страни.

Мария Стоянова
от Мария Стоянова
17:48, 24.01.2019
Чете се за: 00:35 мин.
По света

Синдикатите все пак постигнаха успех - в цяла Германия ще се увеличат заплатите в продължение на следващите три години. За някои от служителите по сигурността това означава, че ще се окажат с четвърт по-високи възнаграждения от сега.

Уте Кител, говорител на синдикатите: Това е голям успех. За първи път договорихме общи споразумения. Всички заети в областта на сигурността, по всички летища са част от един тарифен договор. Така поне отчасти спират различията по места.
;

В навечерието на преговорите с предупредителните стачки на пътническите и товарните контрольори синдикатите демонстрираха решителност. Те настояваха за уеднаквяване на заплащането в източна и западна Германия, а както и за значително увеличение. Профсъюзите обаче не успяха да се наложат с искането за 20 евро на работен час.

Райнер Фрибертсхойзер, организация на предприятията по летищна сигурност: Значително по-високи са при нас тарифите, сравнено с други браншове. Това със сигурност се дължи и на натиска на синдикатите. От друга страна, компромисът за поетапно увеличение, направи ситуацията за нас поносима.

До средата на февруари постигнатите договорености трябва да бъдат гласувани. Пътниците остават пощадени от нови стачки.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
ЕК с няколко предупреждения към България
ЕК с няколко предупреждения към България
Лошото време в Испания взе 4 жертви
Лошото време в Испания взе 4 жертви