НОВИНИ

Кримска татарка ще представи Украйна на "Евровизия"

Джамала, спечели участието си с песента "1944-та". Това е годината, в която Сталин депортира татарите от Кримския полуостров в Централна Азия. Правилата на "Евровизия" обаче не допускат политически песни.

Невена Бонева
от Невена Бонева
17:27, 22.02.2016
Чете се за: 00:26 мин.
По света
кримска татарка представи украйна евровизия

32-годишната Сусана Джамаладинова, известна като Джамала, спечели участието си с песента "1944-та". Това е годината, в която Сталин депортира татарите от Кримския полуостров в Централна Азия.

Ройтерс отбелязва, че след изпълнението певицата и един от съдиите в журито едва сдържали сълзите си, докато говорели за руското анексиране на Крим - 70 години след депортирането.

Джамала е написала песента, вдъхновена от разказ на прабаба си. По нейни думи главното послание е, че трябва да се познава и помни историята - тогава могат да се предотвратят някои неща.

Правилата на "Евровизия" обаче не допускат политически песни. През 2005 г. представителите на Украйна трябваше да променят текста на песента си, която възпяваше Оранжевата революция. През 2009 г. не беше допусната група от Тбилиси, чиято песен осмиваше руския президент Путин.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Вдигнаха блокадата на ГКПП Кулата
Вдигнаха блокадата на ГКПП "Кулата"
106-годишна баба танцува с Обама в Белия дом
106-годишна баба танцува с Обама в Белия дом