НОВИНИ

САЩ обмислят да деблокират хуманитарна помощ за мигрантите

Съединените щати обмислят да деблокират спешна хуманитарна помощ, за да подпомогнат приема на мигранти в Гърция. Това заяви, заместник държавният секретар Виктория Нюланд. Преди дни тя посети лагера край Идомени. Европейската агенция за контрол на външните граници ФРОНТЕКС не изключва нов маршрут, по който мигрантите да поемат към западна Европа. Вече се говори за връщането на така нареченият Адриатически път.

Емилия Запартова
от Емилия Запартова
10:41, 12.03.2016
Чете се за: 00:33 мин.
По света

Условията в мигрантския лагер край гръцкото село Идомени се влошават. Бежанците се борят за ограничени количества храна и вода, както и с природните условия. Отчаянието нарасна след като Македония, Сърбия и Хърватия затвориха границите си.

Нисрин Шико, мигрантка от Сирия: Трудно е с пет деца. Вчера като валя дъждът, децата ми бяха целите мокри, одеалата бяха мокри. Изсуших ги и ги сложих да спят, но аз не съм спала оттогава.

Нисрин е вдовица. Мъжът й е бил убит от бомба в Алепо преди три години.

Нисрин Шико, мигрантка от Сирия: Преди бях домакиня и мъжът ми вършеше всичко. сега съм и майка и баща. Много е трудно.

Гърция има капацитет за приема на 30 000 мигранти и има за цел да увеличи бройката на 50 000. Бежанците са много повече. Очаква се нелегалните от тях да тръгнат към западна Европа през Адриатическо море. От Фронтекс не изключват и черноморски маршрут, но смятат, че това е зона със сложни условия за плаване.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Протести срещу Тръмп в Чикаго
Протести срещу Тръмп в Чикаго
13 години от убийството на Зоран Джинджич
13 години от убийството на Зоран Джинджич