НОВИНИ

Куба изпрати Фидел Кастро

Тленните останки на кубинския лидер Фидел Кастро бяха откарани в гробището в град Сантяго де Куба, където ще бъдат погребани. С днешната церемония завършва деветдневния траур след смъртта на кубинския държавник, който почина на 25 ноември на 90 години.

bnt avatar logo
от БГНЕС
14:55, 04.12.2016
Чете се за: 00:34 мин.
По света
куба изпрати фидел кастро

Началото на пътя на джипа, превозващ урната с праха на Кастро, започна с 21 артилерийски залпа в Сантяго де Куба и в Хавана – двата най-големи града в страната.

Последният дом на Кастро ще бъде гробището Санта Ифигения, където почиват и други известни кубинци като лидерите на кубинската освободителна борба срещу испанската власт Карлос Маноел де Сеспедес и Хосе Марти.

За последните няколко дни кортежът с праха на Кастро пропътува хиляди километри на територията на 13 от 15-те провинции на острова, събирайки големи тълпи от изпращачи на всякаква възраст. Въпреки това обаче самото погребение ще бъде в тесен кръг и на него няма да бъдат допускани външни лица.

Урната на кубинския лидер ще бъде положена в близост до мавзолея на Хосе Марти, съобщи по-рано настоящият кубински президент Раул Кастро.

Той беше начело и на вчерашното прощално шествие в чест на брат си, което се проведе на Площада на революцията в Сантяго. „Пред останките на Фидел.. ние се заклеваме да защитаваме родината и социализма“, каза Раул Кастро.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Оригинален екземпляр на Малкият принц беше продаден на търг за 90 000 евро
Оригинален екземпляр на "Малкият принц" беше продаден на търг за 90 000 евро
300 млн. лева инвестиции през 2016 година
300 млн. лева инвестиции през 2016 година