НОВИНИ

Книги на български автори бяха изхвърлени на боклука в Перник

Купища книги на български автори бяха изхвърлени в контейнер в Перник. Видеоклип, който показва ценния боклук, предизвика възмущение в социалните мрежи. Кой спаси книгите, вижте в репортажа на Паулина Найденова и оператора Асен Цветков

Паулина Найденова
от Паулина Найденова
09:41, 23.05.2018
Чете се за: 01:15 мин.
У нас

Това е истинска история, с много страници и скъсани корици. Започва с изхвърлянето на десетки книги в контейнер в пернишкия квартал "Твърди ливади". И завършва в дома на Емил Рангелов, жител на квартала, който видял книгите, когато отишъл да си изхвърли боклука.

Емил Рангелов: Това са контейнерите, в които бяха намерени въпросните книги. Започнах да ги разтърсвам, излязоха Ботев, Вазов, Караславов и много класици на българската литература и просто импулсивно реших, че тези книги трябва да се извадят от този контейнер, защото това е искрицата от историята на България.

Купчинка по купчинка, Емил събрал книгите и започнал да ги пренася до дома си.

Емил Рангелов: Понеже нямах торба в мен, реших да се върна вкъщи, за да взема торба и да ги прибера.

По пътя срещнал своя съседка. На връщане видели, че книгите са върнати обратно в контейнера за боклук.

Ралица Христова: Книгите бяха разхвърляни и покрай контейнера. Имаше много боклук и той с доста усилия успя да ги прибере.
Емил Рангелов: И в следващия момент идва някакво момченце с един друг чувал с боклук. И аз го попитах какво изхвърля.
- Боклук. Питам го: "Добре, в този боклук има книги". Той казва - на мен за това ми плащат, не ме интересува какво има в боклука.

Ралица качва снимка и видеоклип на пълния с книги контейнер в социалните мрежи. Публикацията е споделяна хиляди пъти и шокира близки и непознати на двамата съседи.

"Изключително грозен акт. За човек, който чете книги това е тумор и това е най-голямото доказателство за упадъка на цяла нация. Какво щеше да му стане на тоя индивид, ако ги беше дарил в някоя.

Ралица Христова: Мястото на тези книги не е в контейнера. Мястото е в библиотеките на хората. В ръцете на децата и затова решихме да ги съберем и да разпространим видеото и снимките. Някои от книгите бяха подарени, други сме запазили. Ако някой иска, може да ги вземе, може да се свърже отново с нас. Ще ги подарим.

При срещата ни до същия контейнер, Ралица и Емил съжаляват, че не са могли да спасят всички книги.

Емил Рангелов: Колкото можахме съхранихме, събрахме. Най-лесно е да ги метнеш в коша и да се приключи. Аз имам в библиотеката толкова стари книги. Нямам време да ги чета, но просто си ги държим.
Ралица Христова: Пазете си книгите, хора, те са богатство!
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Бундесбанк казва не на облекчаване на гръцкия дълг
Бундесбанк казва "не" на облекчаване на гръцкия дълг
Очаква се Северна Корея да закрие ядрения си полигон
Очаква се Северна Корея да закрие ядрения си полигон