НОВИНИ

Лесбос в очакване на папата

Засилено полицейско присъствие и последни приготовления на остров Лесбос преди утрешната историческа визита на папа Франциск и Вселенския патриарх Вартоломей при бежанците там. 200 журналисти от цял свят ще отразяват събитието.

bnt avatar logo
от БНТ
19:23, 15.04.2016
Чете се за: 00:58 мин.
По света

Двамата духовни лидери ще бъдат придружени от главата на гръцката църква Йероним. С визитата двамата духовни водачи показват, че Християнството, разделено от хилядолетна схизма, ще говори във все по-единен глас по належащи въпроси отвъд сферата на религията.

Тримата духовни лидери ще посетят Мория - заграден комплекс на остров Лесбос, където са настанени около 3000 души. Съгласно споразумението между Брюксел и Анкара, някои от тях ще бъдат върнати в Турция при отхвърляне молбата им за убежище.

Високите гости ще се срещнат със 150 деца, предимно без придружители, а после и с 250 кандидати за убежище. Християнските лидери ще обядват с осем от тях в един от пригодените контейнери.

Айат, Дамаск, Сирия: Бихме желали папата да отвори границата на Македония, която е затворена от месец. Надяваме се да ни помогне, сигурни сме, че може да направи нещо за нас, бежанците. Няма значение християни или мюсюлмани, защото всички сме хора.

Хуманитарните агенции приветстваха инициативата на папата и Вселенския патриарх като позитивно послание на надежда.

Борис Чеширков - говорител на Върховния комисариат на ООН по бежанците: Бежанците имат нужда да знаят, че техният глас е чут, да видят, че някой говори от тяхно име.

Хуманитарни работници и екипите на ООН напуснаха Мория в знак на протест срещу лошите битови условия, но новината за предстоящата визита предизвика трескава дейност, разказват доброволци. Няколко десетки от обитателите бяха прехвърлени в съседен център. Стените бяха поправени и боядисани, появиха се маси и столове.

Високите гости ще посетят и пристанището на Митилини за среща с местни жители и молитва за жертвите на миграцията. Ватикана подчерта, че визитата има чисто хуманитарен и религиозен характер и не представлява критика към програмата за депортиране.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Мартин Димитров: Докладът за КТБ е разсекретен, но кой ще върне парите?
Мартин Димитров: Докладът за КТБ е разсекретен, но кой ще върне парите?
Протест на социалните асистенти в Търговище
Протест на социалните асистенти в Търговище