НОВИНИ

Лидерите на ЕС решават за Брекзит

Лидерите на Европейския съюз, сред които и българският премиер Бойко Борисов, се събират днес в Брюксел на извънредна среща на върха, посветена изцяло на Брекзит. Миналата седмица британският премиер Тереза Мей поиска ново отлагане на оттеглянето до 30 юни. Европейският съюз е готов да даде нова отсрочка на Лондон, но при определени условия.

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова
06:06, 10.04.2019
Чете се за: 00:46 мин.
По света

Нито Лондон, нито Брюксел искат Великобритания да се оттегли от Европейския съюз без сделка. В същото време европейските лидери вече отказаха веднъж на Тереза Мей да удължат срока на оттеглянето до 30 юни.

Затова днес те очакват от нея убедителен план и основателни причини за това. Брюксел възлага надежда на междупартийните разговори, който се водят в Лондон между консерваторите на Мей и лейбъристите на Корбин за постигане на мнозинство в британския парламент.

В евроинституциите се обсъжда и вариант за дълга гъвката отсрочка на Брекзит, която обаче задължително включва участието на Великобритания в предстоящите европейски избори в края на май.

Главният преговарящ Мишел Барние припомни преди днешната среща позицията на Европейския съюз, че споразумението за оттегляне не подлежи на предоговаряне.

Съпътстващата го политическа декларация за бъдещите отношения обаче може да бъде актуализирана.

Брюксел се надява европейските лидери за пореден път да запазят единството си по отношение на Брекзит. Много от държавите обаче вече губят търпение и не склонни да изпълняват всички желания на Лондон.

Белгийският премиер Шарл Мишел свиква днес преди общата лидерска среща мини среща на страните, които ще бъдат най-сериозно засегнати от Брекзит. Сред тях са скандинавските държави, Германия, Франция, Белгия, Холандия и Ирландия. Целта на разговорите е съседните на Великобритания страните да координират действията си в области като граничния и митническия контрол например.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Президентът Радев се срещна с българи в Ливан
Президентът Радев се срещна с българи в Ливан
Среднощни неволи за пътниците от Бургас за София
Среднощни неволи за пътниците от Бургас за София