Лидерите от ЕС подновиха преговорите кой да оглави евроинституциите

Лидерите от ЕС продължават вече трети ден усилията си да изберат председател на Европейската комисия. Днес на обяд срещата на върха, в която участва и премиерът Бойко Борисов, беше подновена.

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова
16:02, 02.07.2019
Чете се за: 00:44 мин.
По света

Освен наследник на Жан-Клод Юнкер, държавните и правителствените ръководители в ЕС трябва да се договорят за разпределението на постовете на председател на Европейския парламент, на Европейския съвет, на ръководител на Европейската централна банка и на върховен представител на ЕС по външната политика и сигурността.

;

Сред имената, които се обсъждат за различни позиции, са и тези на българския еврокомисар Мария Габриел и на изпълнителния директор на Световната банка Кристалина Георгиева.

Бойко Борисов - министър-председател на България: Кристалина Георгиева е изключително добре подготвена. Въпросът е, че трябва да се намерят достатъчно гласове да я подкрепят. От няколко държави тя има подкрепа, разбира се има и моята подкрепа, защото би било престижно за България да вземе този пост, но поне сутринта няколко от колегите изразиха обратното мнение. Много от колегите бяха против Кристалина Георгиева затова, че е напуснала навремето поста. Иначе безспорно по-подходящ кандидат за Еврокомисията от нея няма - с опит, знания, умения и възможности.

;

"Като най-силно представена партия и в новия Европейски парламент – ние, семейството на ЕНП, винаги сме вярвали, че силата е в обединението и толерантността. Убеден съм, че заедно ще достигнем до най-правилните решения и ще продължим да водим развитието на Европа. С канцлера Ангела Меркел и останалите колеги от ЕНП обсъждаме възможните кандидатури за лидери на европейските институции", написа в личния си Фейсбук профил премиерът Борисов.

;
Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Новият Европарламент откри първата си пленарна сесия
Новият Европарламент откри първата си пленарна сесия
Автобус с деца се запали в движение, няма пострадали
Автобус с деца се запали в движение, няма пострадали