НОВИНИ

Лидерите от ЕС подновиха преговорите кой да оглави евроинституциите

Лидерите от ЕС продължават вече трети ден усилията си да изберат председател на Европейската комисия. Днес на обяд срещата на върха, в която участва и премиерът Бойко Борисов, беше подновена.

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова
16:02, 02.07.2019
Чете се за: 00:44 мин.
По света

Освен наследник на Жан-Клод Юнкер, държавните и правителствените ръководители в ЕС трябва да се договорят за разпределението на постовете на председател на Европейския парламент, на Европейския съвет, на ръководител на Европейската централна банка и на върховен представител на ЕС по външната политика и сигурността.

;

Сред имената, които се обсъждат за различни позиции, са и тези на българския еврокомисар Мария Габриел и на изпълнителния директор на Световната банка Кристалина Георгиева.

Бойко Борисов - министър-председател на България: Кристалина Георгиева е изключително добре подготвена. Въпросът е, че трябва да се намерят достатъчно гласове да я подкрепят. От няколко държави тя има подкрепа, разбира се има и моята подкрепа, защото би било престижно за България да вземе този пост, но поне сутринта няколко от колегите изразиха обратното мнение. Много от колегите бяха против Кристалина Георгиева затова, че е напуснала навремето поста. Иначе безспорно по-подходящ кандидат за Еврокомисията от нея няма - с опит, знания, умения и възможности.

;

"Като най-силно представена партия и в новия Европейски парламент – ние, семейството на ЕНП, винаги сме вярвали, че силата е в обединението и толерантността. Убеден съм, че заедно ще достигнем до най-правилните решения и ще продължим да водим развитието на Европа. С канцлера Ангела Меркел и останалите колеги от ЕНП обсъждаме възможните кандидатури за лидери на европейските институции", написа в личния си Фейсбук профил премиерът Борисов.

;
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Новият Европарламент откри първата си пленарна сесия
Новият Европарламент откри първата си пленарна сесия
Автобус с деца се запали в движение, няма пострадали
Автобус с деца се запали в движение, няма пострадали