НОВИНИ

Мадрид: Референдум не се е състоял

Според управляващите в Мадрид референдумът за независимост в Каталуния не се е провел. Премиерът Мариано Рахой обяви, че жителите на Барселона са били подведени да участват в забранено гласуване. Мадридчани също подкрепиха позицията на правителството.

Борис Бъчваров
от Борис Бъчваров
17:19, 02.10.2017
Чете се за: 00:57 мин.
По света

Правовата държава надделя в Каталуния. По този кратък начин премиерът на Испания Мариано Рахой определи събитията от изминалото денонощие в едноименната област.

Според властите в Мадрид върховенството на закона е действало с цялата си сила и неразрешеният референдум е подигравка със самата същност на демокрацията. Рахой призова за среща на всички испански политически партии, за да се обсъди бъдещето на страната след референдума.

Мариано Рахой, премиер на Испания: В този час мога да ви кажа това, което вече знаете и това, което видяхме. Референдум за самоопределяне на Каталуния нямаше. Да се надяваме, че в Барселона ще приемат ситуацията и няма да повторят грешката си. Този път не води никъде.

"Правителството предотврати нелегалния референдум със сила." С такова заглавие излезе един от най-големите ежедневници в Испания, "Ел Паис". Вестник "Ла Разон" пък написа "Твърдост към преврата."

;

Жителите на столицата коментираха действията на полицията, която използва сила срещу желаещите да гласуват на референдума. Въпреки че позицията на мадридчани е твърдо против отделянето на Каталуния от Испания, те не оправдаха използването на сила.

Гема Лопез, жител на Мадрид: Не съм съгласна с действията на полицията и използването на сила, но от друга страна, когато вършиш нещо нелегално трябва да поемеш отговорност за рисковете. Разбирам позицията на каталунци, но също така разбирам и правителството.
Елустицио Гонзалез, жител на Мадрид: Всичко е много срамно. Каталунците ни взимат хляба и освен това са против нас.

Повечето партии в другата област, която години наред се бори за независимост, подкрепиха желанието за отцепване на Каталуния от Испания. Баските подкрепиха каталунците, като се надяват при евентуален успех на референдума за независимост да проведат свой собствен и да напуснат рамките на Испания.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Румен Радев смята, че от ГЕРБ търсят битка с него
Румен Радев смята, че от ГЕРБ търсят битка с него
Ислямска държава пое отговорност за стрелбата в Лас Вегас
Ислямска държава пое отговорност за стрелбата в Лас Вегас