НОВИНИ

Магията на Камакура - старата столица на Япония

Наред с Киото и Нара, Камакура е една от старите столици на Япония, притегателна сила както за местните жители, така и за туристи от цял свят. Защо - вижте в репортажа на Ирина Цонева и Илия Иванов.

Ирина Цонева
от Ирина Цонева
20:52, 06.04.2019
Чете се за: 00:39 мин.
По света

Има нещо специално в Кмакура, което ни кара да живеем достойно и честно - гласи стара японска поговорка. И неслучайно - именно тук се е зародил кодексът на самурая, спазван малко или много от всеки японец.

Основан през през 1192 г, Камакура е не просто град, а цяла епоха в истотрията на Япония. Днес със своите 176 будистки храма привлича милиони туристи годишно.

13-метрова бронзова статуя на седнал Буда е най-голямата на територията на Япония, годишно се посещава от десетки хиляди туристи и е обявена за национална ценност. Някога статуята е била разположена в древен храм отнесен от гигантско цунами през 15 век.

Интересен детайл е факта, че може да се влезе вътре в нея през специален вход. Днешният храм зад статуята е много популярен сред местните жители и за сключването на брак.

Не по-малко интересен за туристите е и един от храмовете, в който по стара традиция се заливат с вода и се перат едри банкноти за благополучие.

От друг, известен с красотата си храм пък се разкриват невероятни гледки съм плажовете в района на Камакура и околните планини, до които водят множество туристически пътеки.

Духът на стара Япония се долавя навсякъде.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Благоевград без газ до понеделник, местят трасето на газопровода
Благоевград без газ до понеделник, местят трасето на газопровода
В #Европа: Как в Мадрид се борят с мръсния въздух
В #Европа: Как в Мадрид се борят с мръсния въздух