НОВИНИ

Макрон на ключови преговори с протестиращите във Франция

Френският президент Еманюел Макрон се среща с представители на профсъюзите и протестиращите във Франция. Президентът свика преговорите в опит да потуши граждански протести срещу икономическото състояние на французите, които продължават вече месец. Довечера Макрон ще направи и обръщение към нацията.

Цветана Кръстева
от Цветана Кръстева
11:20, 10.12.2018
Чете се за: 00:56 мин.
По света

След поредни опустошителни протести през уикенда новата седмица започна във Франция с опит на властите да успокоят ситуацията. На срещата в Елисейския дворец присъстват лидерите на трите основни профсъюза, които припознаха исканията на "жълтите жилетки". От страна на властите в срещата участват и министър-председателя, и деветима министри.

Според координатора на "жълтите жилетки" за Париж много хора сега искат оставката на Макрон и той трябва да даде отговор на протестиращите.

Тиери Пол Вале, координатор на "жълтите жилетки" за Париж: Ако незабавно властите не обявят конкретни мерки, протестното движение ще се радикализира и ще бъде все по-агресивно. В момента има тенденция към неподчинение, но скоро то може да се превърне във въстание. Това е реалността.

Френският президент Макрон си навлече критики и с мълчанието си по повод протестите - които от протести срещу високите цени на горивата прераснаха в бунт за по-добър живот и за оставка на Макрон.

В опит за компромис властите отмениха планирания данък върху горивата, но от правителството отхвърлят възможността да бъде увеличена минималната заплата във Франция.

Според външния министър Жан Ив льо Дриан, посланието, което довечера се очаква да направи президента, ще бъде достатъчно силно, за да потуши гражданското недоволство.

Жан Ив льо Дриан, министър на външните работи: Надявам се да започне диалог. Това беше обявено и от страна на премиера. Бих искал този диалог да започне бързо. Надявам се, че с посланието си президентът ще внесе спокойствие и ще даде гаранции, че дебат може да има.

Социологическите проучвания сочат, че в популярността на протестиращите има лек спад, но все още те са подкрепяни от 66% от населението. В същото време рейтингът на одобрение на президента по време на кризата е паднал до 23 на сто.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Две години от инцидента в Хитрино
Две години от инцидента в Хитрино
Пласидо Доминго отбелязва 50 години на сцена
Пласидо Доминго отбелязва 50 години на сцена