НОВИНИ

Малта ще проведе независимо разследване за убийството на Дафне Галиция

Малта ще проведе независимо разследване за убийството на журналистката Дафне Галиция. Тя загина през 2017 г. след като колата й беше взривена. Трима мъже са задържани за смъртта й и ще бъдат съдени, но и до момента поръчителите на убийството не са идентифицирани.

bnt avatar logo
от БГНЕС
10:48, 21.09.2019
Чете се за: 00:30 мин.
По света
малта проведе независимо разследване убийството дафне галиция

Дафне Галиция разследваше случаи на корупция по високите етажи на властта, включително свързани с премиера на Малта, както и високопоставени политици.

През юни, Съветът на Европа заяви, че невъзможността да бъдат идентифицирани поръчителите на убийството повдига въпроси за върховенството на закона в страната. Организацията даде на Малта срок до 26 септември да започне ново разследване, чиято цел е да установи дали смъртта на журналистката е могло да бъде предотвратена.

Семейството й от доста време призовава за такова разследване и твърди, че тя години наред е била тормозена.

;

Разследването ще се води от пенсионирания съдия Михаел Малия, се казва в изявление на правителството. Той ще бъде подпомогнат от професор по право и пенсионирани експерти и криминалисти. Разследването ще продължи 9 месеца.

Премиерът на страната предложи и 1 милион евро награда за информация, която ще доведе до арестуването на поръчителите на убийството. Тримата заподозрени извършители са в ареста от 2017 г. и ще бъдат съдени, въпреки че разследването продължава.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Мигрантският лагер на остров Лесбос е препълнен
Мигрантският лагер на остров Лесбос е препълнен
Министър Захариева ще участва в 74-тата сесия на Общото събрание на ООН
Министър Захариева ще участва в 74-тата сесия на Общото събрание на ООН