Мандрата в софийското село Мало Бучино отвори врати, за да покаже на хората как и в какви условия се произвежда истинско кисело мляко. Инициативата, озаглавена "Пътя на млякото", привлече много посетители, които споделиха, че не вярват на етикетите,...
Мандрата в софийското село Мало Бучино отвори врати, за да покаже на хората как и в какви условия се произвежда истинско кисело мляко. Инициативата, озаглавена "Пътя на млякото", привлече много посетители, които споделиха, че не вярват на етикетите, които обявяват, че дадена стока не съдържа консерванти и изкуствени съставки. За предизвикателството да посветиш бизнеса си в опазване на традицията и да защитиш написаното на етикета вижте.
Любомир Ноков и Методи Методиев са собственици на мандрата в село Мало Бучино.
Любомир Ноков, собственик на мандра: "Когато започнахме пазарът беше само от имитации. Много от продуктите, които сега правим, бяха загубени, а нашата работа беше свързана с това да запазим тази традиция по един модерен и иновативен начин."
Това е цистерната, която докарва суровото мляко от Троянския Балкан.
В мандрата се произвежда прясно и кисело мляко, айрян и кефир. Отличителният белег в работата й, че се използват закваски, създадени от местни бактериални щамове, които не са генно модифицирани. Освен това в обработката не се влагат допълнителни вещества като сухо мляко, консерванти, оцветители и овкусители. Суровината също е проверена и тя се взима от две сертифицирани кравеферми. Методи Методиев разбива мита, че трайността на киселото мляко е три дни.
Методи Методиев, съсобственик на мандра: "Едно мляко, когато е произведено с необходимата хигиена, срокът на годност може да продължи месец и нагоре. Що се касае за преди, че три дни и капачката се надува, това е от хигиенни условия. Дрождите са газообразуващи."
В деня на отворените врати на входа на мандрата срещаме 25-годишния компютърен специалист Стоян Димитров.
Стоян Димитров, посетител: "Просто ми е любопитно. И да видя процеса на изготвяне на млякото. И да видя въобще хигиената вътре и да се запозная със самия процес. Дори и в момента да го видим, в наше време и да видиш, и да пипнеш, пак не се знае дали е истинско."
С едно наум към етикетите и написаното на тях подхожда и Ирена, която е тук със своя шестгодишен син.
Ирена Кюрчева, посетител: "Най-истинско е домашно приготвеното. Това, което вкъщи съм си направила. Защото съм сигурна, че продуктите са домашни и истински."
Потребителите настояват малките производители да влязат в големите търговските вериги у нас.
Ситен снеговалеж и гъста мъгла затрудняват движението през прохода "Шипка"