НОВИНИ

Мащабна кибератака по целия свят похищава компютри и иска подкуп

Десетки хиляди компютри в близо 100 държави по света станаха жертва на мащабна кибератака. Хакерите използват разработен от американската Агенция за национална сигурност инструмент, откраднат през април. Заразените компютри на практика са напълно блокирани, а на екрана се изписва съобщение с искане за откуп, за да бъде освободена машината. От ГДБОП коментираха за БНТ, че няма информация за засегнати лица или компании в България.

Джанан Дурал
от Джанан Дурал
20:10, 13.05.2017
Чете се за: 01:16 мин.
По света

Правителствени организации, банки, мобилни оператори, транспортни компании - това са само част от "жертвите" на кибератаката. В този случай вирусът, наречен Wanna Cry, не се нуждае дори от кликване на потребител, за да зарази компютъра. Възползва се от познат в компютърните среди дефект в операционната система Уиндоус, а веднъж попаднал там, той бързо се разпространява във всички свързани устройства.

Вирусът премахва достъпа до всички файлове, а за да изчезне, хакерите искат откуп, започващ от 300 долара, но във виртуалната валута биткойн, която не може да бъде проследена. От ГДБОП допълниха за БНТ, че въпросният вирус е преведен на 28 езика, включително и български. Това означава, че съответното съобщение с искане за откуп вероятно ще бъде на езика на потребителя, което повишава възможността и да бъде платена исканата от хакерите сума.

Варун Бадуар, изпълнителен директор на компютърна компания: Това, което виждаме днес е киберапокалипсис. Това е едно от нещата, за които сме били много бдителни като индустрия. И за последните 24 часа видяхме как над 45 хиляди системи бяха инфектирани със софтуер за откуп, в 74 държави по цял свят. На практика хората не могат да използват компютрите си.

Вирусът е разработен е от американската Агенция за национална сигурност, а преди месец хакерска група успява да го открадне и го разпространява, с обяснението, че това е в знак на протест срещу Доналд Тръмп. Първа за проблема сигнализира Великобритания. Там са засегнати десетки болници. Вече втори ден британските лечебни заведения са принудени да връщат пациенти.

Кал Лийминг, бивш хакер: Истината е, че подобни кибератаки вероятно ще зачестят, а ако човек иска да е сигурен, че няма да бъде засегнат, трябва на практика да премине в нелегалност.

Хакерската атака удари и руското вътрешно министерство, което обаче отрича да е засегната поверителна информация. Блокирани са компютрите на няколко големи испански компании, португалски мобилен оператор, германските железници, френския автомобилен гигант Рено, както и американската спедиторкска фирма "Федекс".

Експерти препоръчват на потребителите да не плащат искания от хакерите откуп, защото няма гаранция дали информацията им ще бъде действително освободена след това.

От Майкрософт заявиха, че вече са взети необходимите мерки и всеки техен потребител, който използва последната версия на операционната им система, може да се чувства защитен.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Матурите ще са по модули за първи път
Матурите ще са по модули за първи път
Кристиан Костов вече спечели две награди от Евровизия
Кристиан Костов вече спечели две награди от Евровизия