НОВИНИ

Протести срещу полицейското насилие в Каталуния

Белград готви писмо до Европейската комисия във връзка със становището ѝ, че случаите с Каталуния и Косово не могат да бъдат сравнявани. Премиерът Ана Бърнабич ще отнесе писмото по време на посещението си в Брюксел на 10 и 11 октомври. Сред въпросите в него ще бъде и този "дали международното право важи за Европейския съюз или съществува друго международно право, което важи за всички останали, които не са членки на съюза". Знаете, Сърбия не признава независимостта на Косово. А Каталуния стачкува днес.

Емилия Запартова
от Емилия Запартова
06:50, 03.10.2017 (извънредно)
Чете се за: 00:40 мин.
По света

Каталунци изпратиха с гневни възгласи и жестове испанските полицаи, които дойдоха като подкрепление за колегите си в Барселона по време на непризнатия от Мадрид референдум за независимост на областта.

В знак на протест срещу полицейското насилие днес Каталуния стачкува. Очаква се протестът да засегне почти всички икономически сектори, като най-осезаем той ще бъде в транспорта. Метрото няма да работи в определени часове, медиците ще работят според случаите, многобройните музеи затварят, стачкува и футболният клуб Барселона.

Все пак в стачката няма да се включат големите банки, автомобилостроителен завод и множество магазини.

Елиза Арока, учителка в Барселона: Никога не съм се смятала за някой, който е за независимост на Каталуния. Имам много съмнения, не мисля, че трябва да имаме независимост на каквато и да е цена. Но като видях напрежението между високопоставени хора, като видях репресиите, за мен това беше държавен преврат, скрит преврат.

42 процента от каталунците отидоха до избирателните секции в неделя. 90 процента от тях поискаха богатата област да се отдели от Испания. Стотици не можаха да гласуват, защото бяха спрени от полицията. Смята се, че сравнително ниската избирателна активност ще отслаби позициите на регионалния лидер Карлес Пучдемон.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Каква е ситуацията в страната с набавянето на дърва за огрев?
Каква е ситуацията в страната с набавянето на дърва за огрев?
Все още не са ясни мотивите на стрелеца в Лас Вегас
Все още не са ясни мотивите на стрелеца в Лас Вегас