НОВИНИ

От нашите пратеници: Масови проверки сред мигрантската общност в Санкт Петербург

В Санкт Петербург се извършват масови проверки сред мигрантската общност от Централна Азия. Днес две метростанции бяха затворени за кратко заради подозрителни пакети. И в Стокхолм, и в Петербург заподозрените атентатори са мигранти от Централна Азия. Няма официални данни, обаче, за връзка между двата атентата в Санкт Петербург и Стокхолм, предаде спец. пратеникът на БНТ Цветана Кръстева.

Цветана Кръстева
от Цветана Кръстева Оператор: Илия Иванов
20:06, 08.04.2017
Чете се за: 01:42 мин.
По света
Защо се радикализира мигрантската общност от Централна Азия?

В самия център на Петербург върху 140 декара се е прострял старинния пазар "Апраксин". Преди два века тук са търгували и нощували чуждестранните търговци. Днес това е средище на търговци и мигранти от Централна Азия, а полицията подозира, че е център и на радикални ислямисти.

След атентата в метрото полицейските проверки са всекидневни, а търговците - наплашени. Малцина се съгласяват да говорят пред камерата ни.

Абдула, таджикистанец: Тръгнаха слухове, че тук се случват разни неща. Но всичко стана в метрото, какво общо има Апраксин? Ако е друг човек. Не казват кога, но казват, че ще затворят пазара.

На Апраксин може да се купи всичко - от евтини турски дрехи и обувки, до цигари без бандерол. При полицейски обиски са откривани и наркотици, а през 2013 г. и е намерена и религиозна екстремистка литература. Работят хора от различни националности - от руснаци, украинци до таджики, узбеки и афганистанци.

В Русия живеят повече от 2 млн. регистрирани мигранти от Централна Азия, но има много нелегални.

Проф. Владимир Гелман, Европейски университет в Санкт Петербург: "Проблемът е, че нелегалната миграция е питателна среда за престъпност и корупция. Това поражда социално напрежение. В този смисъл Петербург не се отличава от другите големи руски градове, където също има много мигранти."

Според главния мюфтия на Петербург социални проблеми радикализират някои от мигрантите.

Равил Панчеев, мюфтия на Санкт Петербург: Социалният въпрос, липсата на работа е на първо място. Навярно не от добър живот хора от бившия Съветски съюз се преселват в Русия, с надежда да намерят добра работа, семейство. Но не винаги се получава. Терористите просто подбират такива хора и им намират работа да реализират чужди идеи.

Търговците от Апраксин не искат заради предполагаемия атентатор от метрото - киргиз по националност с руски паспорт, всички мигранти да бъдат смятани за терористи.

Зошкун Мамедов, азербайджанец: Никой не е застрахован. Виждате какво става във Франция, Германия, Холандия. Тероризмът няма националност и държава.

В съботния пазарен ден освен клиентите си, търговците от Апраксин очакват и поредната полицейска проверка.

;
Русия в конфронтация заради химическата атака в Сирия 

Британският външен министър Борис Джонсън обяви, че отменя посещението си в Москва на 10 април заради събитията в Сирия, където използването на боен отровен газ в контролирана от бунтовници зона накара САЩ да нанесат ракетни удари.

Москва смята за абсурден повода за отмяна на визитата в Русия на британския външен министър Борис Джонсън.

Проф. Владимир Гелман, политолог, Европейски университет в Санкт Петербург: Руската военна мощ е много по-слаба от американската. Второ, руските лидери сами не са заинтересовани от бойни действия. Друга работа, че руските власти в известна степен са заложници на Асад, който провокира този конфликт. Ситуацията прилича на войната във Виетнам, когато виетнамските лидери по същия начин цинично манипулираха съветската подкрепа и се опитваха да насъскат едни срещу други СССР и Съединените щати. Тогава на съветското и американското ръководство им стигна ума да не се конфронтират.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
От нашите пратеници: Стокхолм не се поддава на страха
От нашите пратеници: Стокхолм не се поддава на страха
Стокхолм след терористичната атака
Стокхолм след терористичната атака