НОВИНИ

Стокхолм след терористичната атака

Стокхолм днес е със свалени наполовина знамена и много цветя на мястото на вчерашното терористично нападение. В атентата загинаха четирима души, 10 все още са в болница, като 4 от тях имат сериозни наранявания. Арестуваният снощи мъж е управлявал камиона-убиец, смята полицията. В превозното средство е намерена и саморъчно направена бомба, която за щастие не е избухнала.

Невена Бонева
от Невена Бонева
19:55, 08.04.2017 (обновена)
Чете се за: 01:07 мин.
По света

39-годишен мъж от Узбекистан - това е арестуваният снощи в едно от предградията на Стокхолм. Той отговаря на снимката от охранителни камери, която полицията разпространи малко след нападението. Според шведската преса той е работил като строител и имал четири деца. Във Фейсбук страницата му са намерени пропагандни филми на Ислямска държава и снимки на ранени при експлозията на Бостънския маратон.

Дан Елиасон, началник на полицията на Швеция: Потвърдихме, че е от Узбекистан на 39 години. Не бихме желали да казваме нищо повече от това. Бил е известен, за него е имало полицейски данни, но с много незначителен характер.

Кражба на камион само на няколко пресечки разстояние, врязване в тълпата в пешеходната улица, удар в магазина - това се случи в оживения петъчен следобед. Три минути терор и смърт, както гласи заглавието в един от ежедневниците. След вечерта без метро, с блокирани улици и трескаво издирване на нападателя днес жителите на града се оттърсваха от ужаса.

- Разбира се, че съм в шок, всички са потресени, но чувствам и много топлота, защото видях как беше подготвена полицията, как помагаха хората в Стокхолм.

- Не искам терористите да победят. Може да е много трудно, много страшно, но трябва да продължим като преди, защото имаме бъдеще.

В кметството на Стокхолм е открита книга за съболезнования. Днес жители на града, държавници, политици почитаха паметта на жертвите на мястото на трагедията.

Принцеса Виктория: Шведското общество се основава на огромно доверие, солидарност и единение. Ще излезем от тази ситуация по-силни.

Случилото се в Стокхолм наподобява нападенията с коли в Ница, Берлин и Лондон от последната година. Ако те са били отмъщение за участието на тези страни във военните кампании в Близкия изток, Швеция има само няколко десетки инструктори в Ирак и Афганистан. Но не се среща за първи път с тероризма.

През декември 2010 същата улица Дротнинг-гатан е сцена на първия самоубийствен атентат в страната. Тогава роден в Ирак шведски гражданин взривява самоделна бомба, но жертвата е само той.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
От нашите пратеници: Масови проверки сред мигрантската общност в Санкт Петербург
От нашите пратеници: Масови проверки сред мигрантската общност в Санкт Петербург
Мащабна постановка на операта „Евгений Онегин“ в Пловдив
Мащабна постановка на операта „Евгений Онегин“ в Пловдив