НОВИНИ

Матео Ренци: Европа не може да си позволи да губи време с Брекзита

Европа не може да си позволи да изгуби цяла година в процедурни обсъждания след британското решение за напускане на ЕС, каза италианският премиер Матео Ренци, цитиран от Франс прес. Последното нещо, което Европа трябва да направи, е да започне да обсъжда процедурите в продължение на една година.

матео ренци европа позволи губи време брекзита
bnt avatar logo
от БНТ
15:01, 27.06.2016
Чете се за: 00:36 мин.
По света

Ако всичко се сведе до договаряне на процедурите, губим от погледа си какво се случи във Великобритания, каза Ренци в Сената.

"Това, което липсва днес, е осъзнаването на сериозността на ситуацията", добави той.

Европа няма време за губене, "тя трябва да се размърда", каза Ренци, който довечера ще се срещне в Берлин с германската канцлерка Ангела Меркел и френския президент Франсоа Оланд.

Предизвиканата от британския референдум криза може да се окаже "най-добрата възможност за Европа да се опита да си даде ново начало", увери Ренци.

Ренци заяви, че на срещата на върха на ЕС утре и в сряда основна тема на обсъждане трябва да е не процедурата за излизане на Великобритания от съюза, а пътят към бъдещото развитие на ЕС, предаде ТАСС.

"Трябва да се съсредоточим не върху излизането на Великобритания, а върху въпросите на миграцията, политиката за младежта, новите технологии. ЕС трябва да предложи дългосрочна стратегия за миграцията. Уважаваме решението на британците, но ако Европа продължи да изчаква, ще има и други референдуми. Не трябва да се разчита на по-голяма сигурност извън Европа, само обединена Европа обезпечава по-голяма сигурност", заяви Ренци.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Британският еврокомисар Джонатан Хил напуска поста си на 15 юли
Британският еврокомисар Джонатан Хил напуска поста си на 15 юли
Валежи и гръмотевици над цялата страна
Валежи и гръмотевици над цялата страна