НОВИНИ

Материални щети и леко ранени след 5.3 по Рихтер в Атина

Трус от 5,3 по Рихтер удари гръцката столица Атина. Има леко ранени. Нанесени са материални щети. Прекъснати бяха електрозахранването и телефонните линии в някои части на града. Хората панически напуснаха сгради на фона на продължаващи вторични трусове. Епицентърът е на 22 километра северозападно от Атина, на дълбочина 12 километра.

bnt avatar logo
от Катя Пеева, корес. на БНР
20:08, 19.07.2019
Чете се за: 00:39 мин.
По света

Има вторични трусове, които засега са по-слаби от силата на първото земетресение от 5,3 по Рихтер. Сеизмолозите все още не поемат ангажимент, че силното земетресение е основно. Пред медиите специалистите казаха: "Бъдете готови за серия вторични трусове". Гражданска защита препоръчва хората да са особено внимателни в следващото денонощие.

Жителите на Атина все още са под влияние на стреса от случилото се:

Доста силно. Всичко вътре изпопада. За щастие, не беше много дълго. Около 10-15 секунди, но си беше доста страшно преживяване.
Беше много страшно. Аз имам страх от земетресения. Не знаех как да реагирам в онзи момент. Изчакахме люлеенето да спре и излязохме навън.
;

След като останаха с часове на открито и далеч от сгради, хората потеглиха на безопасно място към брега на морето. Това доведе до хаос и задръствания на изходните пътища.

Всички сили на Гражданска защита са на крак. Пожарникари и техника има навсякъде в района, засегнат от земетресението. Министерството на отбраната изрази готовност за помощ, ако се наложи. В извънредно дежурство са няколко болници. Хеликоптери следят по въздух последствията от вторичните трусове.

От правителството съобщиха за ограничени материални щети без жертви.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Строги мерки срещу разпространението на чумата по свинете във Варненско
Строги мерки срещу разпространението на чумата по свинете във Варненско
Борисов аргументира решението да се платят наведнъж новите изтребители F-16
Борисов аргументира решението да се платят наведнъж новите изтребители F-16