НОВИНИ

Журналисти от всички краища на света се обявиха срещу натиска срещу техни колеги

По време на 13-тата световна среща на българските медии в молдовската столица Кишинев журналисти от всички краища на света се обявиха против натиска срещу техни колеги. Конкретен повод за реакцията бяха отправените заплахи към журналиста Виктор Николаев.

Милена Кирова
от Милена Кирова
19:29, 07.10.2017
Чете се за: 00:57 мин.
По света

По време на дискусиите за образованието и медиите българските журналисти от цял свят излязоха с обща позиция срещу посегателството спрямо свободата на словото.

Константин Каменаров - генерален директор на БНТ: Това е лична позиция, но тя е много проста. Има един стар принцип в журналистиката и той казва следното: ''няма лоши въпроси, има лоши отговори.''
София Владимирова - председател на СЕМ: Никога не съм си представяла, дори на шега, дали не е нужно да защитим правото на въпрос.
доц. Георги Лозанов - медиен експерт: Такова поведение, с което политик да заплашва журналист с уволнение затова, че му задава въпрос, който не харесва, е недопустимо. Съгласни ли сте?!

След няколко дни на градивна дискусия, генералният директор на БТА, изтъкна важността на това да се подкрепя българската общност и медии в чужбина.

Максим Минчев - генерален директор на БТА: Дебатът затова какви сме, как сме, какво сме, защо сме и какво трябва да правим, мисля, че трябва да продължи и той трябва да бъде истински професионален дебат от самите нас. В тази динамика да съхраним морала на нашата професия, а всичко останало е вторично.

В контекста на темата за образование и медии генералният директор на БНТ заяви, че телевизията ще преобразува един от своите канали, за да бъде посветен именно на образоването. И още в тази посока:

Константин Каменаров - генерален директор на БНТ: БНТ ще започне един много, много голям формат в мащабите на голямото четене, той ще бъде, разбира се, с Министерството на образованието, това ще бъде една амалгама от състезания на млади хора, избиране на най-добрите от най-добрите.

Проектът ще се реализира за период от 6 месеца, успоредно със силна медийна и обществена кампания.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
БСП с още информация за схеми за хранилки в държавни и общински предприятия
БСП с още информация за схеми за "хранилки" в държавни и общински предприятия
Валери Симеонов поиска извинение от БНТ, БНР, БТВ и Нова телевизия
Валери Симеонов поиска извинение от БНТ, БНР, БТВ и Нова телевизия