НОВИНИ

Меркел: ЕС и Турция трябва да се придържат към споразумението за мигранти

Европейският съюз и Турция трябва да спазват задълженията си един към друг, заяви германският канцлер Ангела Меркел в опит да охлади страстите, заплашващи да сринат ключовото споразумение за мигрантите, предаде Ройтерс.

bnt avatar logo
от БТА
20:21, 26.11.2016
Чете се за: 00:30 мин.
По света
меркел турция придържат споразумението мигранти

Меркел каза това в петък, ден след като Европейският парламент прие резолюция за замразяване на преговорите за членство на Турция в ЕС в знак на протест срещу чистката на опозиционери, предприета след опита за преврат в Турция през юли.

В отговор турският президент Реджеп Тайип Ердоган заплаши, че ще отвори границите за мигранти, които според споразумението с ЕС трябваше да удържа на турска територия в замяна на обещанието за ускоряване на преговорите за членство в ЕС, визова либерализация за турски граждани и финансова помощ.

"Споразумението с Турция за бежанците, по мое мнение, е от взаимен интерес и за двете страни. Ето защо ние като европейци трябва да спазваме задълженията си, а Турция трябва да прави същото", каза Меркел по време на регионална конференция на нейната партия Християндемократически съюз.

На въпрос на член на партията дали има алтернативен план в случай, че споразумението с Анкара за бежанците се провали, Меркел каза, че няма "план Б".

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Последни митинги на Фийон и Жюпе
Последни митинги на Фийон и Жюпе
Фидел Кастро - обичан и мразен
Фидел Кастро - обичан и мразен