НОВИНИ

Мерки за сигурност преди срещата на върха

Прекратяването на членството на Великобритания в Европейския съюз ще промени отношенията между Лондон и Брюксел, но няма да промени позицията на кралството в рамките на НАТО. Това заяви генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг преди началото на срещата на върха във Варшава на 8 и 9 юли. На форума се очаква алианса да обяви първоначално ниво на готовност на щита за противоракетна отбрана.

Тоня Димитрова
от Тоня Димитрова
16:16, 04.07.2016 (извънредно)
Чете се за: 01:01 мин.
По света

Очаква се на срещата на върха на НАТО във Варшава да бъде потвърдено решението за разполагане на 4 многонационални батальона, състоящи се от до 1 000 военнослужещи, в Полша и Балтийските държави. Алиансът също така ще разположи повече танкове и артилерия в региона. Целта е да се изпрати силно послание след кризата в Украйна. Присъствието на НАТО в района на Черноморието ще бъде подсилено с бригада в Румъния. Йенс Столтенберг не изключи и възможността след срещата във Варшава да се проведе съвет НАТО-Русия - втори от събитията в Крим насам.Но след Брекзит най-важното е страните от НАТО сега да покажа единност и сила.

Йенс Столтенберг - генерален секретар на НАТО
"Ако не друго, британският референдум засилва нужда от тясно сътрудничество между НАТО и ЕС. Както Евросъюза, така и НАТО са изправени заедно пред нови предизвикателства за сигурността, нови заплахи, хибриден тероризъм, нестабилност. И нито НАТО, нито Евросъюза разполагат самостоятелно с необходимите инструменти за да отговорят на предизвикателствата".
;

Заради предстоящата среща на върха Полша върна граничния контрол и замрази трафика по границата с Калининградска област. По граничните пунктове се образуваха дълги опашки. По вътрешната граница на Полша със страните от Европейския съюз са оборудвани 285 пункта за преминаване, където може да се очакват проверки. Граничните служители ще използват специални автомобили, т. нар. шенгенбуси, в които е монтирана необходимата апаратура за достъп до бази данни, проверка на документите и радиометричен контрол. От 7 до 10 юли ще бъдат в сила ограничения върху въздушните полети. На малките самолети ще бъде забранено да летят в радиус 100 км от Варшава, а някои големи въздушни лайнери ще трябва да променят своя курс, ако минава над центъра на столицата, по-специално над Националния стадион - основно място на предстоящия форум. За срещата във Варшава ще се съберат 58 делегации от различни страни и се очакват около 2500 гости.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Кога средната пенсия у нас ще стане 2000 лв?
Кога средната пенсия у нас ще стане 2000 лв?
Ал Каида призова мюсюлманите в Индия да извършват нападения
Ал Каида призова мюсюлманите в Индия да извършват нападения