НОВИНИ

Метрото в Брюксел от днес отново работи нормално

Всички 69 спирки са отворени от 4.30 ч. до 0.30 ч., макар движението на пътниците да се осъществява само през един или два входа (изхода). В последния месец не всички спирки бяха обслужвани, а влаковете се движеха само от 6.00 ч. до 22.00 часа.

bnt avatar logo
от БТА
10:33, 25.04.2016
Чете се за: 00:53 мин.
По света
метрото брюксел отново работи нормално

Метрото в Брюксел, което бе поразено от атентата на 22 март, от днес работи отново в обичаен график, съобщиха местните власти. Охраната на метрото се осигурява от полиция, военни и службите за сигурност на подземната железница. Станция "Малбек", където бе взривена бомба, бе открита тази сутрин, 33 дни след терористичния удар. Вчера до станцията бяха допуснати пострадали от атентата и близки на загиналите, които написаха послания по стените на оформеното възпоменателно пространство.

;

Залата за заминаващи пътници на летище "Завентем" - другата цел на терористите, е също частично възстановена, показаха първите телевизионни кадри от мястото, излъчени в края на миналата седмица. Залата сега е разделена с нова стена на две части - едната е изцяло възстановена и изглежда готова за работа, а втората е скрита от погледа на посетителите и включва най-тежко поразената зона при взривяването на трите бомби на атентаторите.

В последната седмица бе възобновено частично движението на влакове и автобуси от градския транспорт до летището. Засега аерогарата работи с около половината си капацитет, като целта е най-рано до лятото дейността да се върне към мащабите отпреди атентата.

Белгийските медии очертават плътна връзка между терористите, ударили Париж през ноември миналата година и Брюксел през март, с извършителя на първия атентат на "Ислямска държава" (ИД) в Европа на 24 май 2014 година. Френски журналист, който е преживял заложничество в Сирия, твърди, че негови надзиратели са били Мехди Немуш, застрелял четирима души в Еврейския музей в Брюксел преди две години, и Наджим Лашрауи, взривил се на летището в белгийската столица преди месец.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
От БСП искат отмяна на увеличението на цената на билетчето
От БСП искат отмяна на увеличението на цената на билетчето
Над 800 бойци на Ал Каида са убити във военната офанзива в Йемен
Над 800 бойци на Ал Каида са убити във военната офанзива в Йемен