НОВИНИ

Президентът Румен Радев ще участва във форума за сигурността в Мюнхен

Санкциите срещу Москва не носят никакви конкретни ползи и единствено вредят на икономиките на Русия и Европейския съюз. Това заявява президентът Румен Радев в интервю за телевизия "Евронюз", публикувано на сайта на медията вчера. На въпрос дали ще настоява България да се обяви срещу продължаване на санкциите, когато Евросъюза гласува по този въпрос през юли, президентът отговори, че дотогава има много време, а контекстът се мени с всеки изминал ден. Държавният глава е в Мюнхен, където ще участва в международна конференция по сигурността на високо равнище.

Лилия Мустакова
от Лилия Мустакова
06:33, 17.02.2017 (обновена)
Чете се за: 00:41 мин.
По света

В рамките на двудневния форум ще бъде дискутирано развитието на европейската отбрана и партньорството в НАТО - две теми, които станаха от изключителна важност след изявлението на американския президент Доналд Тръмп, че Европа трябва да увеличи финансирането си към Алианса, ако иска да разчита на помощта на Съединените щати.

Други важни теми, които ще бъдат обсъдени са мигрантската криза в Европа, борбата с тероризма и климатичните промени. Киберзаплахите също ще са част от дискусията, след обвиненията към Русия за намеса в чуждестранни демократични избори.

На конференцията ще присъстват над петстотин държавни представители. Сред участниците са Генералният секретар на ООН Антонио Гутериш, Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг, председателят на Европейския съвет Доналд Туск, германският канцлер Ангела Меркел, както и вицепрезидентът на Съединените щати, Майк Пенс.

Това ще е първата среща на Меркел с представител на администрацията на Доналд Тръмп, след като двамата политици влязоха в конфронтация за миграционната политика.

По време на своята президентска кампания, американският държавен глава открито разкритикува решението на канцлера да приеме бежанци от конфликта в Близкия изток. По-късно, Меркел се обяви срещу решението на Тръмп да наложи гранична забрана за пътуващи от определени мюсюлмански страни.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
​Финландия увеличава числеността на армията си с 20%
​Финландия увеличава числеността на армията си с 20%
Турските власти са открили 600 кг хероин на ГКПП Гюрбулак
Турските власти са открили 600 кг хероин на ГКПП "Гюрбулак"