НОВИНИ

Първа среща между Рекс Тилърсън и Сергей Лавров

Докато в Брюксел новият американски министър на отбраната очерта подхода към Русия в рамките на НАТО, в Бон държавният секретар на САЩ разговаря за първи път от встъпването си в длъжност лице в лице с руския външен министър. Разговорът между Рекс Тилърсън и Сергей Лавров беше в Бон в рамките на форума на Г-20. Обсъдени са теми от взаимен интерес, но санкциите срещу Русия, наложени заради анексията на Крим, не са били в дневния ред на срещата. Емилиян Лилов от Дойче веле с акцентите от разговорите в Бон.

bnt avatar logo
от БНТ
21:50, 16.02.2017
Чете се за: 01:01 мин.
По света

След първата си среща с американския си колега Рекс Тилърсън руският външен министър Сергей Лавров вижда добри възможности за по-тясно сътрудничество. Тилърсън го е уверил, че президентът Доналд Тръмп е готов да работи за затоплянето на отношенията. В момента обаче те са толкова лоши, колкото никога не са били след края на Студената война. Президентът Путин обвинява за това предишния американски президент Барак Обама. Но с посланието си, че Москва трябва да върне Крим на Украйна, Тръмп също показа, че това никак няма да бъде бърз и лесен процес.

СЕРГЕЙ ЛАВРОВ, министър на външните работи на Русия: Ясно е, че не беше възможно да решим всички проблеми, но и не мисля, че това е възможно между две велики сили като Русия и САЩ. Но ние се съгласихме, че можем да работим заедно по всички теми от взаимен интерес, а такива има много, и да покажем, че САЩ и Русия са в състояние да изпълнят ролята, която им е отредена да играят в света.

Такава тема е например борбата срещу тероризма. Рекс Тилърсън определи разговора си с Лавров като много продуктивен.

РЕКС ТИЛЪРСЪН, държавен секретар на САЩ: САЩ ще си сътрудничат практически с Русия в областите, които са от полза за американския народ. А където не сме на едно мнение, САЩ ще защитават интересите и ценностите на Америка и нейните съюзници. В търсене на нова обща основа, очакваме от Русия да спазва ангажиментите, поети в споразуменията от Минск, и да работи за намаляване на насилието в Украйна.

Германският външен министър Зигмар Габриел е поискал Москва да се погрижи за това сепаратистите да изтеглят въоръжението си от фронтовата линия в Източна Украйна, за да бъде гарантирано крехкото примирие. На неформалната среща в Бон, външните министри на водещите икономически сили в света обсъждат още свободната търговия, регулирането на финансовите пазари и защитата на климата. Към края на конференцията утре участниците ще се занимаят и с конфликта в Сирия.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Лудогорец загуби от Копенхаген
Лудогорец загуби от Копенхаген
НАТО ще продължи увеличаването на присъствието си в Черно море
НАТО ще продължи увеличаването на присъствието си в Черно море