НОВИНИ

НАТО ще продължи увеличаването на присъствието си в Черно море

НАТО ще продължи увеличаването на присъствието си в Черно море. Министрите на отбраната от Алианса обсъждаха в Брюксел увеличаване на разходите за отбрана, борбата с тероризма и киберпрестъпленията. Форумът беше и подготовка за срещата на лидерите от НАТО, която ще се проведе през май и на която за първи път ще присъства американският президент Доналд Тръмп.

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова
21:47, 16.02.2017
Чете се за: 00:59 мин.
По света

НАТО потвърди днес намерието си за увеличаване на военното присъствие в района на Черно море. Българският министър Стефан Янев коментира пред журналисти, че става въпрос за три елемента - сухопътен пакет, охрана на въздушните граници и повече военно присъствие в Черно море.

Основа тема на срещата в Брюксел беше увеличаването на разходите за отбрана. До 2024 година всички страни от НАТО трябва да отделят по 2 процента от БВП. До сега само пет държави от алианса отговарят на това изискване. България не е сред тях. Според министър Янев първата стъпка вече е направена. В бюджета за тази година в отделно перо е заложено финансирането на два сериозни инвестиционни проекта за българската армия. Според него обаче съществува опасност тези проекти да не бъдат изпълнени до края на годината.

Джеймс Матис, министър на отбраната на САЩ: Видях един силен съюз, готов да се справи с тези нарастващите заплахи. Агресивните действия на Русия са дестабилизиращи и нарушават международното право. Тероризмът от Близкия Изток и Северна Африка е пряка и непосредствена заплаха за Европа и за всички нас. Загрижен съм за трагичните атаки срещу европейските ни съюзници и това, което те преживяха в Париж, Ница, Берлин, Истанбул и тук, в Брюксел.

Основна тема на срещата Брюксел беше и борбата с хакерските атаки към алианса. Според британският министър на отбраната Майкъл Фалън има твърдения за руска намеса в цяла серия избори - от България чак до САЩ. Българският военен министър, който отговаря и за провеждането на изборите каза, до момента няма опити за хакерски атаки върху електронните системи, обслужващи изборния процес у нас. Спорен него служебното правителство прави всичко възможно да гарантира нормалното протичане на изборите през март.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Първа среща между Рекс Тилърсън и Сергей Лавров
Първа среща между Рекс Тилърсън и Сергей Лавров
Опасни участъци в подлеза под Централна поща в Пловдив
Опасни участъци в подлеза под Централна поща в Пловдив