НОВИНИ

Милош Земан печели президентските избори в Чехия

Без промяна на статуквото в Чехия - Милош Земан спечели втория тур на изборите в страната и си осигури втори мандат. За него са гласували около 52% от чехите, а за съперника му - Иржи Драхош - над 48 на сто. Данните са при обработени близо 99% от избирателните протоколи. Повече от 66% от гласоподавателите са упражнили правото си на вот.

Теодора Гатева
от Теодора Гатева
17:52, 27.01.2018
Чете се за: 01:03 мин.
По света

Победа за проруския кандидат и един от най-заклетите противници на имиграцията - това са първите коментари за победата на 73-годишния Милош Земан.

Милош Земан: Това, скъпи мои, е моята последна политическа победа и след нея няма да има загуба!

Земан надделя над смятания за проевропейски претендент - Иржи Драхош. Бившият председател на Чешката академия на науките без никакъв политически опит все пак се представи достойно, смятат политолози.

Иржи Драхош: Ние не спечелихме, но и не загубихме. Много съм щастлив, че такава огромна вълна от положителна енергия се надигна за президентските избори, и знаете ли - тя не може да изчезне!

Вотът е отражение на евроскептичните настроения в Чехия, особено силни през последните години, както и на сериозното социално разделение, отбелязват световните медии. За Земан са гласували по-нискообразовани и не толкова богати избиратели, предимно от селски райони.

Докато Драхош получава гласовете на хората с висше образование в големите градове. Той влезе в надпреварата с идеята да сложи край на "популизма и страха в чешкото общество". Опасенията на политолозите за това в каква посока ще поеме Чехия вероятно ще се окажат основателни. Почти през целия си мандат Земан, известен с острия си, понякога и циничен език, се радваше на одобрението на около 50% от чехите.

И една от основните причини за това беше негативното му отношение към мигрантите от мюсюлманксия свят, които според него застрашават сигурността на Стария континент. По време на първия си мандат Земан подобри отношенията с Китай и Русия, за сметка на тези с традиционните европейски съюзници.

За един от най- големите минуси на Земан се смята влошеното му здравословно състояние. Държавният глава на Чехия има ограничени правомощия, но назначава редица висши служители, отговорни за формирането на правителство.

Сега Земан е обещал да даде втори шанс на милиардера Андрей Бабиш, разследван за злоупотреба с евросредства, да състави правителство. Първият опит на Бабиш беше неуспешен.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Тилърсън: Северен поток 2 е заплаха за енергийната сигурност на Европа
Тилърсън: "Северен поток 2" е заплаха за енергийната сигурност на Европа
Проф. Пимпирев: Последната група от 26 експедиция заминава за Антарктида
Проф. Пимпирев: Последната група от 26 експедиция заминава за Антарктида