НОВИНИ

​Мишел Обама призова момичетата от Либерия да се борят, "за да ходят на училище"

Първата дама на САЩ Мишел Обама призова момичетата от Либерия да се борят, "за да ходят на училище и занапред". Тя посети вчера тази западноафриканска страна в рамките на обиколка, по време на която агитира за достъп до образование.

bnt avatar logo
от БТА
09:16, 28.06.2016
Чете се за: 00:57 мин.
По света
​мишел обама призова момичетата либерия борят ходят училище

Мишел Обама пристигна в Либерия от Кабо Верде, придружена от своите дъщери, Малия и Саша, както и от майка си Мариан Робинсън. Тя разговаря на летището с либерийската президентка Елън Джонсън-Сърлийф, а след това отпътува за Каката, където посети център на американския доброволчески Корпус на мира. Стотици деца, скупчени край пътя, я приветстваха с викове "Добре дошла, г-жо Обама!", без да обръщат внимание на проливния дъжд.

"Барак Обама не е тук, защото е момче", пошегува се първата дама на среща с либерийски момичета в неравностойно социално положение, подпомагани от американските доброволци. И добави вече по-сериозно: "Бих желала да продължите борбата, за да ходите на училище и занапред". "Тук съм, за да насоча прожекторите към вас", увери тя. "Идете в колеж, в университета, ако можете, и когато станете, каквито искате, върнете се тук и помогнете на други момичета в нужда", прикани ги Мишел Обама.

После тя разговаря с други ученички в компанията на президентката Елън Джонсън-Сърлийф. Американската Агенция за международно развитие информира, че отпуска на Либерия нова финансова помощ, която "да премахне спънките, пречещи на момичетата да получават образование", съобщи АФП, като цитира комюнике на администрацията на президента Барак Обама.

По данни на ООН едва 37 на сто от момичетата между 15 и 24 години в Либерия знаят да четат, посочва агенцията, като припомня, че страната прекара 14 години (1989-2003) в граждански войни, отнели живота на четвърт милион души, и е сред трите африкански държави, пострадали най-силно от скорошната епидемия от ебола. Днес и утре Мишел Обама ще посети Мароко заедно с американската актриса Мерил Стрийп, а в четвъртък ще пристигне в Испания, където отново ще агитира за достъп на момичетата до образование.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Опръскана с кръвта на Джон Ленън риза бе продадена на търг за над 40 000 долара
Опръскана с кръвта на Джон Ленън риза бе продадена на търг за над 40 000 долара
Камери дебнат за шофьори-нарушители в шуменското село Велино
Камери дебнат за шофьори-нарушители в шуменското село Велино