НОВИНИ

Многохилядно шествие на 24 май във Варна

Варна отбеляза 24 май с традиционно многохилядно шествие, в което се включиха над 50 общински, държавни и частни училища в града. С представителни групи дефилираха и висшите учебни заведения и културните институти в града. В първите редици на шествието бяха и носителите на „Награда Варна“ за 2017-та година.

БНТ2-Варна
от БНТ2-Варна
18:55, 24.05.2017
Чете се за: 00:45 мин.
У нас

Под звуците на националния химн на площада, който носи името на светите братя Кирил и Методий беше издигнат българският трибагреник. Веднага след това възпитаниците от фолклорните паралелки в училищата „Елин Пелин“ и „Константин Преславски“ откриха празника с пъстра фолклорна композиция. Към небето полетяха балони изписани с буквите от българската азбука.

„За мен това е един много велик и много светъл празник.“

„Ден, в който отдаваме чест на светите братя Кирил и Методий, които са създатели на нашата азбука.“

„За мен 24 май е един много хубав празник, в който можем да се съберем и да покажем колко горди можем да бъдем с културата си.“

„Това е празник и много хубаво преживяване, не само за нас, за учениците, за родителите, а и за всички граждани на Варна предполагам.“

Шествието поведоха възпитаниците на Основно училище „Свети Свети Кирил и Методий“, следвани от блоковете на общинските, държавни и частни училища. Деца от варненските детски градини, възпитаници на различни школи и клубове също дефилираха по централните улици в града. След тях бяха носителите на „Награда Варна“ за 2017-а година, като най-много аплодисменти от варненци, дошли да видят шествието, получиха отличените учители. Това беше и най-голямото доказателство, че Варна заслужено получи приза „Град на знанието“ в годишната класация за най-добро място за живеене.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Борисов: Рисковете за България не са минали, защото терористите удрят навсякъде
Борисов: Рисковете за България не са минали, защото терористите удрят навсякъде
Преди финала на Лига Европа между Аякс и ​Манчестър Юнайтед
Преди финала на Лига Европа между Аякс и ​Манчестър Юнайтед