Мобилно приложение за деца с дислексия в Хърватия

Хърватска компания създаде мобилно приложение, пригодено за деца с дислексия. Виртуалната апликация разделя думите на по-малки части и ги подчертава, за да може четенето им от подрастващи с това заболяване да е по-лесно. След първично публично предлагане на фондовата борса в Загреб, компанията успя да събере 135 хиляди евро в инвестиции.

от БНТ
08:44, 30.03.2019
Чете се за: 00:54 мин.
По света

Идеята на създателя на мобилната апликация идва от факта, че съпругата му и 8-годишната им дъщеря са с дислексия. Приложението е в завършен вид и е изцяло безплатно за ползване. Потребителите ще намерят голям набор от текстови материали, както и някои класики от хърватската литература. Качеството на разработения шрифт на текстове е на първо място в света.

Петар Рея - създател на приложението: По време на разработката на шрифта, екипът направи множество тестове. Създадохме го така, че отделният потребител ще може да го персонализира, както той или тя пожелае.

Петар Рея не е едиственият създател на приложението. Негов партньор е Марко Храстовач, който е един от най-добрите типографи в Европа. Според Петар, дислексията има общо със спецификите на самия език - 10 процента от говорещите славянски езици имат този проблем, докато при англоговорящите той се среща е два пъти по-често.

Петар Рея - създател на приложението: Проблемът на хората с дислексия е в неспособността им да направят връзката между думи и звуци. Ако някой не успее да се научи да чете до 11-годишна възраст, ще му е трудно да го прави до края на живота си.

В екипа участват още дузина психолози. Резултатът от тяхната работа е уникален по рода си шрифт, който има 48 различни версии и може да бъде изцяло персонализиран, както за възрастни, така и за малки деца.

Мая Перетия - говорен терапевт: Някои от родителите ни споделиха, че техните деца най-накрая са видели "светлина в тунела". Децата наистина правят по-малко грешки, докато четат нашия шрифт за разлика от други.

Хърватският старт-ъп е оценен на 2 милиона евро. Очаква се мобилното приложение да навлезе на англоезичния пазар през юли тази година.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Тази нощ преминаваме към лятното часово време
Тази нощ преминаваме към лятното часово време
Втори тур на президентските избори в Словакия
Втори тур на президентските избори в Словакия