НОВИНИ

Мобилно приложение за деца с дислексия в Хърватия

Хърватска компания създаде мобилно приложение, пригодено за деца с дислексия. Виртуалната апликация разделя думите на по-малки части и ги подчертава, за да може четенето им от подрастващи с това заболяване да е по-лесно. След първично публично предлагане на фондовата борса в Загреб, компанията успя да събере 135 хиляди евро в инвестиции.

bnt avatar logo
от БНТ
08:44, 30.03.2019
Чете се за: 00:54 мин.
По света

Идеята на създателя на мобилната апликация идва от факта, че съпругата му и 8-годишната им дъщеря са с дислексия. Приложението е в завършен вид и е изцяло безплатно за ползване. Потребителите ще намерят голям набор от текстови материали, както и някои класики от хърватската литература. Качеството на разработения шрифт на текстове е на първо място в света.

Петар Рея - създател на приложението: По време на разработката на шрифта, екипът направи множество тестове. Създадохме го така, че отделният потребител ще може да го персонализира, както той или тя пожелае.

Петар Рея не е едиственият създател на приложението. Негов партньор е Марко Храстовач, който е един от най-добрите типографи в Европа. Според Петар, дислексията има общо със спецификите на самия език - 10 процента от говорещите славянски езици имат този проблем, докато при англоговорящите той се среща е два пъти по-често.

Петар Рея - създател на приложението: Проблемът на хората с дислексия е в неспособността им да направят връзката между думи и звуци. Ако някой не успее да се научи да чете до 11-годишна възраст, ще му е трудно да го прави до края на живота си.

В екипа участват още дузина психолози. Резултатът от тяхната работа е уникален по рода си шрифт, който има 48 различни версии и може да бъде изцяло персонализиран, както за възрастни, така и за малки деца.

Мая Перетия - говорен терапевт: Някои от родителите ни споделиха, че техните деца най-накрая са видели "светлина в тунела". Децата наистина правят по-малко грешки, докато четат нашия шрифт за разлика от други.

Хърватският старт-ъп е оценен на 2 милиона евро. Очаква се мобилното приложение да навлезе на англоезичния пазар през юли тази година.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Тази нощ преминаваме към лятното часово време
Тази нощ преминаваме към лятното часово време
Втори тур на президентските избори в Словакия
Втори тур на президентските избори в Словакия