САЩ 2020 САЩ 2020 Следи тук
назад

Начало на съдебен процес срещу представителя на Репортери без граници

Съдебен процес срещу представителя на Репортери без граници в Турция Ерол Йондероглу и други двама активисти, обвинени в "терористична пропаганда", бе открит днес в Истанбул, съобщи АФП.

от БНТ
19:11, 08.11.2016
Чете се за: 00:53 мин.
По света
начало съдебен процес представителя репортери без граници

Йондероглу, журналистът Ахмет Несин и председателката на Фондацията за правата на човека Шебнем Корур Финджанджъ са съдебно преследвани по обвинение за участие в кампания за солидарност с прокюрдски вестник. Те рискуват да получат присъди затвор от 14 години.

Тримата бяха задържани през юни в продължение на десетина дни, а след това бяха освободени условно в очакване на процес срещу тях.

Журналистите са изложени на нарастващ съдебен натиск, все по-произволен, като се има предвид, че се намираме в период на извънредно положение. И в действителност ставаме свидетели в по-общ план на задушаване на гражданското общество и на правозащитните среди в Турция, заяви Йондероглу пред журналисти при явяването си в съда.

Мисля, че докато европейският идеал се отдалечава от Турция, властта залага на една по-затворена политика, страната се стреми да се затвори в себе си и това е изключително опасно за тези, които се борят за повече прозрачност, за повече справедливост и за повече независимост на критичните гласове в Турция, добави той.

Госпожа Финджанджъ критикува действията на едно правителство,"което се страхува от един телевизионен канал за деца, от едно списание за култура". Тя изтъкна, че "над 140 журналисти са изпратени в затвора и стотици печатни органи са закрити".

Арестът на 20 юни на Йондероглу предизвика вълна от протести в Турция и в чужбина. Организацията Репортери без граници поставя Турция на 151-во място от 180 страни в класацията си за свобода на словото за 2016 г.

Ислямо-консервативният режим на президента Реджеп Тайип Ердоган е обвиняван в опит да заглуши независимия печат в Турция и в засилване на ударите срещу медиите през последните месеци, особено след опита за преврат през юли.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
ЕС разшири списъка на санкционираните в Крим заради руската анексия
ЕС разшири списъка на санкционираните в Крим заради руската анексия
Мъж пострада при пожар във Варна
Мъж пострада при пожар във Варна