НОВИНИ

Над 1100 мигранти бяха спасени в Средиземно море

Над хиляда и сто имигранти бяха спасени за последните 24 часа в Средиземно море между италианския остров Сицилия и Северна Африка. Проведени са общо 11 отделни операции с кораби на три държави и две благотворителни организации.

1100 мигранти бяха спасени средиземно море
bnt avatar logo
от БНТ
07:10, 17.05.2016
Чете се за: 00:32 мин.
По света

По данни на Международната организация по миграцията, от началото на годината в Италия са пристигнали близо 31 хиляди и 500 мигранти. С по-топлото време се засилва и имигрантският наплив. Според организацията между 5 и 12 май са пристигнали над 2 хиляди и 600 души, което е 68 на сто повече отколкото за предходния седемдневен период.

Повечето от тях са от Западна Африка, най-вече нигерийци, които плащат на трафикантите по 2 хиляди и 500 щатски долара за пътуването до Европа.

Междувременно в ООН беше представен проект за фонд, който ще даде възможност на около 30 милиона деца-бежанци да продължат образованието си. Очаква се създаването му да бъде официално обявено на световната хуманитарна среща на върха в Истанбул на 23 и 24 май.

Инициаторите на проекта, сред които институции на ООН като УНИЦЕФ, Върховният комисариат за бежанците, ЮНЕСКО и Световната банка, искат да съберат 3 милиарда и 850 милиона долара през следващите пет години и се надяват фондът да започне да функционира още в началото на следващата учебна година.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Преговори за спиране на огъня в Нагорни Карабах
Преговори за спиране на огъня в Нагорни Карабах
СЕМ избира генерален директор на БНР
СЕМ избира генерален директор на БНР