НОВИНИ

Над 200 000 души са евакуирани в Калифорния заради големите горски пожари

В Калифорния - над 200 хиляди души са евакуирани заради големите горски пожари, които бушуват в южната част на американския щат. Силният вятър затруднява работата на хиляди пожарникари, които се борят със стихията.

Борис Бъчваров
от Борис Бъчваров
06:18, 08.12.2017 (обновена)
Чете се за: 00:30 мин.
По света

Огън, разпространяващ се изключително бързо, вятър, който постоянно сменя посоката си и горящи къщи. Такава е обстановката в Калифорния. Най-големият пожар е в окръг Вентура, където губернаторът на Калифорния Джери Браун обяви извънредно положение. Пламъците са се разпрострели на площ от над 380 кв. км.

Борба с огъня водят над 2500 пожарникари. Пожар има и в съседния окръг Лос Анджелис, като засегнатата площ е около 50 кв. км. Над 250 училища са затворени като превантивна мярка. Според властите огънят е овладян на 20 процента.

Чип Бартли, местен жител: "Уникално е как вятърът си сменя посоката и се усилва. Нещата се променят много бързо, трябва да се внимава. Мисля, че всеки върши страхотна работа. Опитвам се да помогна, на когото мога."

Ситуацията се усложнява от силния вятър, чийто пориви достигат 33 метра в секунда. Според синоптиците ветровитото време ще продължи до събота.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
56 пъти са били превишени нивата на фини прахови частици в Благоевград
56 пъти са били превишени нивата на фини прахови частици в Благоевград
Полша има нов премиер
Полша има нов премиер