НОВИНИ

Над 30 часа продължава заложническата криза в Ереван

Повече от едно денонощие продължава заложническата криза в арменската столица Ереван. Заради нея вчера вечерта и през цялата нощ полицията разпита десетки активисти на арменската опозиция, предаде Франс прес.

bnt avatar logo
от БТА
15:59, 18.07.2016
Чете се за: 00:48 мин.
По света
часа продължава заложническата криза ереван

След разпита опозиционерите са били освободени, заяви полицейски говорител. Нападателите освободиха още един от държаните в плен хора, допълват ДПА и ТАСС. Досега след преговори те бяха освободили полицаи и шофьор на линейка. Между 4 и 5 души са все още държани в плен.

Вчера сутринта група въоръжени мъже, свързана с опозиционния лидер Жираир Сефилян, нахлуха в базата на полка на патрулно-постовата служба (ППС) на арменската полиция и вътрешните войски в столицата Ереван. Те взеха няколко заложници и поискаха оставката на президента Серж Саркисян.

Сред оставащите в плен в базата са заместник-началникът на полицията на Армения генерал-майор Вартан Егиазарян и заместник-началникът на полицейското управление на Ереван полковник Валерий Осипян.

Нападателите настояват освен за оставката на президента и за освобождаването на Сефилян, който излежава присъда за незаконно притежание на оръжие. Той е обвиняван също, че е планирал окупация на правителствени сгради в Ереван и на телекомуникационни центрове също в столицата.

Сефилян е критик на правителството. Той беше арестуван първо през 2006 г. и пратен в затвора за 18 месеца след призив за сваляне на правителството със сила. През 2015 г. беше арестуван за кратко за опит за преврат, но беше освободен.

Президентът на Армения Серж Саркисян, бивш военен, беше избран през 2008 година. Изборните резултати бяха оспорени от опозицията и породиха протести и размирици, отнели живота на 10 души, допълва Франс прес.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Студентите искат лихвата по кредитите им да падне от 7 на 5%
Студентите искат лихвата по кредитите им да падне от 7 на 5%
Франция почете с минута мълчание жертвите от Ница
Франция почете с минута мълчание жертвите от Ница