Над 400 общински язовира в страната имат нужда от спешен или авариен ремонт

Над 400 общински язовира в страната имат нужда от спешен или авариен ремонт. Много от тях са изградени в средата на миналия век и заради липса на средства не са били поддържани от местни власти. Затова промените в Закона за водите дават право на всяка община да прехвърли водоемите за стопанисване на държавата. Новостите бяха обсъдени на работна среща в Първомай.

от БНТ
15:25, 18.07.2018
Чете се за: 00:47 мин.
У нас
400 общински язовира страната имат нужда спешен авариен ремонт

Над 300 са язовирите в Пловдивско, а една десета от тях са опасни. На територията на община Първомай няколко водоема застрашават инфраструктурата и затова имат нужда от спешен ремонт, казват от общината.

Марияна Янева – община Първомай: Имаме предписания от Агенцията по надзор на язовирните стени за почистване на язовирни стени откъм мокрия откос, откъм сухия откос, за оправяне на преливници и на изпускателни кранове.

В повечето случаи обаче заради липсата на средства, местните власти не могат да поддържат собствените си язовири. С новия закон до 7 октомври всяка община ще може да ги прехвърли на държавата. Решението ще взима общинският съвет.

Ангел Папазов – кмет на община Първомай: Тези законови промени за нас са един зелен светофар, защото възможностите на общинския бюджет за поддръжка и изпълнение на тези предписания са ограничени.

Поддръжката ще се осъществява от държавно дружество, което ще разполага с 500 милиона лева за ремонт на язовирите в критично състояние.

Петър Горновски – председател на Държавната агенция за метеорологичен и технически надзор: Това дава възможност на общините да преценят добре, да направят своята сметка, да преценят и тези договори, които имат да ги преценят доколко това ще им даде възможност за в бъдеще те ще имат възможността и ресурса да поддържат тези язовири, така че да бъдат безопасни за експлоатация.

Всяка община ще трябва да изготви и списък с класификация на язовирите. Така потенциално опасните за населението водоеми, ще бъдат обект на спешни действия.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Обезщетение от 47 лева на животно ще получат стопаните в районите с чума у нас
Обезщетение от 47 лева на животно ще получат стопаните в районите с чума у нас
Премиерът освободи заместник-министъра на земеделието Цветан Димитров
Премиерът освободи заместник-министъра на земеделието Цветан Димитров