НОВИНИ

Над 70 убити при бомбардировки на сирийския режим срещу бунтовнически анклав

Около 400 хиляди души в източна Гута са заложници на нестихващите военни операции в Сирия. Това е последният бунтовнически анклав в страната, който отново понесе въздушни удари. Случи се ден, след като силите на режима подсилиха позициите си около обсадения анклав, което може да знак, че се подготвя сухопътно настъпление.

Ива Стойкова
от Ива Стойкова
07:06, 20.02.2018 (обновена)
Чете се за: 00:35 мин.
По света

Същевременно на около 200 километра на север, близо до границата с Турция, се провежда операция „Маслинова клонка“. Залогът е кюрдският анклав Африн. Там сили мерят сирийските кюрдски милиции, официален Дамаск и турската армия.

;

Как живеят местните жители в тази обстановка? При поредният ракетен обстрел на 6 февруари 35 хиляди домакинства в Африн остават без вода, защото е ударена помпената станция. Хората се опитват да живеят нормално, макар че в планинските райони ситуацията е тежка.

Селото ни се намира на 15-20 километра от бойното поле. Бомбардират ни. Къщи, животни, дървета, дори водните ресурси са тяхна цел. Искат да се махнем оттук.

За да оцелеят, някои семейства използват пещери като скривалища и складове за храна и вещи. Често прекарват нощта там.

Междувременно се появиха съобщения, че има споразумение сирийската армия да влезе в района Африн, за да отблъсне турската офанзива. Те обаче бяха отречени от сирийската кюрдска милиция. Турция, на свой ред, заяви, че ще се конфронтира със сирийските проправителствени сили, ако те влязат в града.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Щастлива развръзка за част от откраднатите животни от зоокъта в Перник
Щастлива развръзка за част от откраднатите животни от зоокъта в Перник
Великотърновец дава нов живот на старите грамофони
Великотърновец дава нов живот на старите грамофони