НОВИНИ

Сирийската армия влиза в Африн, където е в ход турска военна операция

До часове проправителствени сирийски милиции ще влязат в кюрдския анклав Африн, където турската армия провежда военна операция, съобщи сирийската държавна телевизия. По-рано кюрдски представители съобщиха, че са постигнали споразумение с Дамаск за разполагане на сирийски правителствени части в Африн. Анкара заплаши, че ако сирийската армия защитава кюрдските формирования, ще се стигне до конфронтации. Това е опасно, защото Кюрдските формирования са съюзници на САЩ в борбата срещу Ислямска държава. Още за сложния възел от проблеми и интереси и за поредния епизод от сирийската криза - Мартин Гицов.

Мартин Гицов
от Мартин Гицов
21:10, 19.02.2018
Чете се за: 01:07 мин.
По света

Съгласно споразумението между кюрдите и Дамаск за Африн сирийси части ще бъдат разположени по границата с Турция. Африн е един от трите кюрдски анклава на сирийска територия. Договорката има само военен аспект, всичко друго подлежи на допълнителни преговори, изтъква кюрдската страна. Турция обяви, че целите й остават непроменени.

Мевлют Чавушоглу- министър на външните работи на Турция: Ако режимът влезе в Африн за да прочисти района от ПКК и кюрдските милиции, няма проблем. Ако обаче отиде да ги защитава, тогава никой и нищо не може да спре турската армия. Операция "Маслинова клонка" ще продължи.

Турция днес преименува улицата в Анкара близо до американското посолство на "Маслинова клонка". За Анкара кюрдските формирования в Африн са терористи, за Вашингтон те са съюзници, но не получиха американска помощ срещу турската офанзива.

Русия като голям играч на терен, също има своите интереси в Африн. Преди турската операция тя изтегли военните си полицаи от анклава, въпреки неодобрението на кюрдите, а Анкара обяви, че е съгласувала ударите си с Москва, посочва арабистът професор Чуков.

Проф. Владимир Чуков - арабист: Една от причините е желанието да се внесе много силно разцепление между кюрдите и САЩ, които са външната сила по отношение на кюрдите във всички останали анклави.

Споразумение между Дамаск и кюрдите, които контролират повече територия от всеки друг играч на терена, може да се окаже ключово за бъдещото развитие на войната, изтъкват анализатори.

Проф. Владимир Чуков - арабист: Големият въпрос е какъв статут ще има Африн, ако сирийските войски навлезат в града. Сирийското правителство искаше да върне статуквото отпреди 2013-та година, т.е. пълна административна и политическа доминация на правителството в Дамаск - нещо, което няма да бъде прието от самите кюрди.

Изглежда, че все пак допирни точки са били намерени. Исторически кюрдите в Африн са по-близо до Дамаск и Иран от останалите кюрдски анклави, не желаят да се отделят, но настояват за широко самоуправление, посочва професор Владимир Чуков.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Банкови скандали в Латвия
Банкови скандали в Латвия
Документи доказват, че Васил Левски е бил в Русе
Документи доказват, че Васил Левски е бил в Русе