НОВИНИ

Напрежение в Баня Лука

Два митинга създадоха напрежение в столицата на босненската Република Сръбска Баня Лука. Опозицията протестира срещу президента Милорад Додик, обвиняван за лошата икономическа ситуация и отказ от реформи. Привържениците на Додик организираха митинг в негова подкрепа. Има опасения, че днешните събития може да са начало на дестабилизация в тази част на Босна и Херцеговина преди местните избори през октомври.

Фани Аронова
от Фани Аронова
18:57, 14.05.2016
Чете се за: 00:33 мин.
По света

Опозицията и властите събраха десетки хиляди хора на две успоредни демонстрации в столицата на босненската Република Сръбска. И двата лагера докараха в Баня Лука хора с автобуси, за да покажат кой има по-голяма обществена подкрепа.

Сред противниците на президента Милорад Додик се виждаха лозунги "Тук не е Сицилия" и "Всички ще отидете в затвора". В другия лагер носеха портрети на руския президент Путин. Полицията раздели двата митинка с барикади, за да предотврати евентуални сблъсъци.

- Не бива да има насилие. Но промени трябва да има.

Милорад Додик дойде на власт след войната в Босна, в последните години на миналия век, с подкрепата на Запада, за да измести партия, свързана с осъдения наскоро в Хага Радован Караджич. Оттогава Додик не е изпускал властта.

Опозицията го обвинява в еднолично управление и корупция. Самият Додик се ориентира към Москва. Ситуацията припомня, че след кървавия конфликт в края на миналия век в Босна още търсят пътя към стабилност и икономически просперитет.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Дойде ли горският?
Дойде ли горският?
Театрален маратон на студентите от НАТФИЗ
Театрален маратон на студентите от НАТФИЗ