НОВИНИ

Най-малко 20 загинали и 26 ранени след масовата стрелба в Ел Пасо

Най-малко 20 души загинаха, а 26 са ранени при масова стрелба в търговски център в американския град Ел Пасо, щата Тексас. 21-годишен мъж е задържан, след като се предал на властите. Според полицията не става въпрос за терористичен акт, а за престъпление от омраза.

bnt avatar logo
от БНТ
08:32, 04.08.2019
Чете се за: 00:54 мин.
По света

Около 10 ч сутринта местно време полицията в граничния град Ел Пасо започнала да получава сигнали за стрелба в търговски център.

Малко по-късно в Туитър профила на полицеския участък било обявено, че силите за сигурност се отзовават на развиваща се стрелба в един от магазините. По думи на свидетели, всичко се развило за броени минути и звукът от куршумите бил подобен на този при пукане на балони.

Говорител на местна университетска болница обяви, че 12 души са били приети по спешност, един от които починал в болницата. Други девет са в критично състояние. Приети са и две малки деца, чието състояние е стабилизирано.

Главният заподозрян за нападението се предал на властите. Самоличността му е потвърдена - 21-годишният Патрик Крусиъс, роден в Далас, Тексас.

Полицията обяви, че в момента разследват негов манифест, появил се в интернет. В него той изказва своята неприязън към смесените бракове, "нашествието" на латиноамериканци и призовава САЩ да бъдат разделени на отделни зони, предназначени за различните раси.

Документът също съдържа и подкрепа към нападателят от Крайсчърт, който през март тази година уби 51 души в две новозеландски джамии.

Грег Абът - губернатор на Тексас: Всички днес скърбим за хората, загубили живота си в Ел Пасо. 20 невинни живота бяха погубени и десетки бяха ранени. От името на нашия щат, ще окажем цялата подкрепа за семействата на загиналите.

Американският президент Доналд Тръмп осъди кървавото нападение в търговски център в Тексас. "Няма причини или извинения, които могат да оправдаят убийството на невинни хора", написа президентът в Туитър.

Ел Пасо е на границата с Мексико и 80% от 680-хилядното му население са латиноамериканци.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Блокадата на пътя Сливен - Ямбол остава
Блокадата на пътя Сливен - Ямбол остава
Състоянието на пострадалата при бурята край Долни Богров жена остава тежко
Състоянието на пострадалата при бурята край Долни Богров жена остава тежко