НОВИНИ

Продължават да горят пожарите в Сибир

Продължават да горят горските пожари в обширни райони на Сибир. В битката с огъня участват военни части и техника. Освен в Русия, в близост до полярния кръг пожари има в Канада, Аляска и Гренландия.

Цветелина Йорданова
от Цветелина Йорданова
22:46, 03.08.2019
9154
Чете се за: 00:32 мин.
По света

Пламъците са на площ от над 3 милиона хектара, предимно в отдалечени и слабонаселени райони. Най-тежко е положението в Красноярск, Иркутск, Бурятия и Якутия. Димът от пожарите обаче достигна над 800 населени места, дори съседни на Русия страни. В гасенето им участват 9000 души и 2 800 единици техника по суша и въздух, включително хеликоптери и самолети, специализирани в гасенето на пожари.

Създадени са 118 наблюдателни поста, които следят нивата на токсични вещества във въздуха.

Властите понесоха остри критики за решението да оставят пожарите да горят, поради факта, че са в отдалечени райони. Природозащитници обявиха, че това е екологична катастрофа.

Според учени от руския Институт за космически изследвания, цитирани от агенция "Новости", горските пожари ще затихнат от само себе си в рамките на две седмици. Те припомнят, че пожари в Сибир горят всяко лято, но тази година ситуацията се е усложнила заради мощен циклон, който разпространил огъня на запад, а не както е обичайно на североизток.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Проведе се спасителна акция на туристи, блокирани край местноста Дамбалъ​
Проведе се спасителна акция на туристи, блокирани край местноста Дамбалъ​
Автобус с деца се запали край Бяла, няма пострадали
Автобус с деца се запали край Бяла, няма пострадали