НОВИНИ

Караджова: Моделът на управление на ВиК сектора е в основата на кризата в Перник

Сегашният модел на управление на ВиК сектора е основната предпоставка за това, което се случва в Перник. Това заяви в Сутрешния блок на БНТ Нона Караджова, бивш министър на околната среда и водите. По думите и това, което трябва да се направи е да се създадат четири окрупнени държавни предприятия на територията на страната, които да управляват водоснабдителния процес и едновременно да взимат решения.

bnt avatar logo
от БНТ
09:31, 16.12.2019
Чете се за: 01:02 мин.
У нас

"В момента ВиК дружеството в Перник се управлява от асоциацията, чиито членове са кметовете на общини в района, в случая - област Перник и областният управител. Те провеждат заседания редовни и извънредни. Решенията от тези заседания трябва да се съгласуват с Министерство на околната среда и водите и Министерството на регионалното развитие. Според изнесената информация на асоциацията не виждам да е провеждано такова заседание. Не виждам как двете министерства са информирани, че има проблем", заяви Нона Караджова.

По думите ѝ ВиК-операторът е бил с утвърден план и приходи. Около 30-40 процента са от промишлени предприятия, останалата част от населението.

"Не съществува механизъм, който да намери буфер за поддръжката на тази система, ако бъдат спрени промишлените предприятия. Допускам, че това е била една от причините да не се въведе навреме режимът на промишлените предприятия. Това което разбрах е, че водата не се подава регулярно, а тя просто изтича заради технически проблеми, които са много сериозен проблем", допълни още Караджова.

Според нея това, което трябва да се направи е моделът на управление, който тя е предложила, докато е била министър. А именно - да е се създадат четири предприятия на територията на страната, които да управляват водоснабдителния процес.

"Това е четирите басейна у нас. За да може да отговарят не само за ВиК сектора, а да отговарят за вземането на решения и за водоснабдяването към селското стопанство, промишлените предприятия, енергетиката. А в момента всеки дърпа чергата към себе си. Когато има окрупнени дружества, ще има буфери. Този модел на управление и финансиране е много погрешен по мое убеждение и за да не се случват тези неща трябва да се предвидят финансови буфери, в случаите в които ВиК дружествата нямат приходи", каза Караджова.

По думите и това трябва да се вземе предвид, когато се приема новия закон за ВИК-сектора. И тогава всеки оператор трябва да има авариен план в случай на безводие.

Вижте целия разговор във видеото

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Заради мръсния въздух: И днес мият улиците в София
Заради мръсния въздух: И днес мият улиците в София
30 години от румънската революция
30 години от румънската революция