НОВИНИ

Росен Рапчев, експерт: На година средно губим по един клас деца по пътищата

На година средно губим по един клас деца по пътищата, губим ги като велосипедисти, като пешеходци, като пасажери. Всяка година губим близо 190 пешеходци. Това е огромен проблем, каза в Сутрешния блок на БНТ експертът от държавната агенция "Безопасност на движението по пътищата" Росен Рапчев.

bnt avatar logo
от БНТ
08:05, 16.12.2019
Чете се за: 00:26 мин.

"Сега в момента, по-голямата част от денонощието е тъмно и пешеходците не са видими, когато вали дъжд или сняг, прозорецът на автомобила е зацапан от капките, тези капки и рефлектиращите отблясъци на отсрещното движение, пречат на шофьорите", коментира експертът.

Росен Рапчев, експерт от държавна агенция "Безопасност на движението по пътищата": Пешеходците са най-уязвимата група участници в движението по пътищата, по-добрият вариант е да се огледат, дори да имат предимство, защото може да пострадат, дори да бъдат ударени с малка скорост. Пострадалите пешеходци също са немалка част, не само загиналите

Според него ние не учим децата си да бъдат пълноправни участници в движението. Той посъветва зимата да си сложим някакъв светлоотразителен елемент в облеклото, за да бъдем ясно видими и различими на пътя.


Вижте още от разговора във видеото.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Изчезна майката на починалото от отравяне дете от Кардам
Изчезна майката на починалото от отравяне дете от Кардам
Ремонтират изоставени военни апартаменти в Пловдив
Ремонтират изоставени военни апартаменти в Пловдив