ИЗВЕСТИЯ

Моите новини
ЧЕСТИТО РОЖДЕСТВО ХРИСТОВО!
Чете се за: 02:42 мин.

ЗАПАЗЕНИ

Нов стандарт за хранене в учебните заведения

bnt avatar logo от Автор: Добрина Грачанлиева, Оператор: Иван Терзиев
A+ A-
Чете се за: 01:05 мин.
У нас

Според новите изисквания на Агенцията по безопасност на храните в училищата и детските градини вече ще се предлагат само храни, в които са вложени краве масло, зехтин и слънчогледово олио. Въпреки че новият закон влиза в сила от 1 ноември проверките...

Нов стандарт за хранене в учебните заведения

Според новите изисквания на Агенцията по безопасност на храните в училищата и детските градини вече ще се предлагат само храни, в които са вложени краве масло, зехтин и слънчогледово олио. Въпреки че новият закон влиза в сила от 1 ноември проверките започват от 15 септември. Към днешна дата в Благоевград са проверени само кухните на детските ясли и градините, които са работили през летните месеци.

В кухнята на детска градина „Мак” в Благоевград се готви според изискванията за здравословно хранене, като в менюто на децата са включени зеленчуци, плодове и млечни продукти. Два пъти в седмицата се готви риба и през определени дни се дава черен хляб. Въпреки че гратисният период на Наредбата за готвене със зехтин, слънчогледово олио и краве масло изтича през ноември, тук вече тя се изпълнява.

Вергиния Вангелова - директор на детска градина „Мак”-Благоевград: ”С изискванията за здравословното хранене се елиминира използването на маргарин, готви се със зехтин, с олио. Във връзка с това се обръща внимание да се намалят захарните изделия, консерванти да няма в нещата, които се дават на децата."

До края на септември ще бъдат проверени всички хранителни продукти, с които готвят в училищните столове. Ако се установи наличие на оцветители, консерванти или пък маргарин в храната за ученици ще се налагат глоби от хиляда до 3 хиляди лева.

Най-много нарушения инспекторите от Агенцията по безопасност на храните са установили в училищните лавки.

През миналата учебна година собственици на павилиони близо до училища са глобени, защото са продавали сокове с оцветители, пържени ядки и чипсове.

Д-р Калина Милушева – началник отдел „Контрол на храните” - Областна дирекция по безопасност на храните - Благоевград: „Това са храни, които са в срок на годност, годни са за консумация, не са опасни храни, просто мястото не им е там, защото наредбата го забранява."

С началото на новата учебна година започват и допълнителни проверки за опаковка на храната в кетъринг фирми, както и дали се спазват изискванията за доставка на храната в училищните столове.

ТОП 24

Най-четени

Product image
Новини Чуй новините Спорт На живо Аудио: На живо
Абонирай ме за най-важните новини?