НОВИНИ

Нова киберкражба на секретни материали в САЩ

Американската Агенция за национална сигурност обяви, че неин служител е бил арестуван на 29 август и подведен под съдебна отговорност за кражба и разпространяване на секретна киберинформация. Изтичането на данни веднага провокира сравнения от редица американски медии със скандала с Едуард Сноудън от 2013 година.

Георги Петров
от Георги Петров
09:41, 06.10.2016
Чете се за: 00:35 мин.
По света

Арестуваният мъж се казва Харолд Томас Мартин, на 51 години е и е работил за същата независима фирма, която изпълнява специални киберпоръчки за Агенцията за национална сигурност, за която е работил и Едуард Сноудън.

Извършената от него кражба на секретна информация сега се свързва с шпионския скандал от средата на месец август, когато група с името "Сенчести брокери" разпространи в уебпространството хакерските инструменти, които Агенцията ползва срещу Китай, Северна Корея и Русия.

Тъй като разкритието съвпадна с изтичането на данни от сървърите на американската Демократическа партия, което бе приписано на руски хакери, този скандал също беше сметнат за секретна руска акция.

Сега става ясно, че първичният код е бил предоставен на "Сенчестите брокери" от арестувания Мартин. Той е изправен пред възможна присъда от 10 години в затвора. Това е вторият киберскандал в Агенцията за национална сигурност в рамките на три години, след като през 2013 година Едуард Сноудън разкри пред медиите програмите, които Агенцията използва, за да шпионира цивилни граждани.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Прокуратурата във Варна задържа сириец за трафик на хора
Прокуратурата във Варна задържа сириец за трафик на хора
​Площад в Прага ще носи името на Вацлав Хавел
​Площад в Прага ще носи името на Вацлав Хавел