НОВИНИ

Полицията не освободи задържаните при протестите в Сърбия

Сръбската полиция не изпълни днешния ултиматум на опозиционния Съюз за Сърбия до 15 ч. да освободи задържаните по време на бурните антиправителствени протести в събота и неделя. Директорът на полицията обяви, че няма да се допуска насилие и всеки нарушител ще бъде наказван. Протестите се провеждаха мирно от началото на декември, но този уикенд обстановката беше на път да се взриви. Президентът Александър Вучич и днес демонстрира хладнокръвие.

Фани Аронова
от Фани Аронова
15:17, 18.03.2019 (извънредно)
Чете се за: 00:37 мин.
По света

Днес ученици от Езиковата гимназия в Белград протестираха пред полицията и настояха да бъде освободен техният съученик Павле Цвеич, задържан по време на протестите. Осемнайсет души са обвинени за криминални деяния или нарушаване на обществения ред. Повечето са участвали в нахлуването в сградата на държавната телевизия в събота вечерта, където се твърди, че е имало хора с моторни резачки. Павле е сред шестимата осъдени на 30 дни затвор по бърза процедура. Той е наказан за протест, който е негово гражданско право, а опозицията го използва за своите цели, изтъкнаха учениците. След като вчера беше блокиран от жива верига в президентството, Александър Вучич не е разколебан.

Александър Вучич, президент на Сърбия: Същината е в това да се идва на власт по демократичен начин, не с употреба на моторни резачки, не с нахлуване в нечие място. Така не се печели народната воля. Благодаря им, че викат и че искат да използват насилие. Виждам, че народът не поддържа това.

Опозицията иска оставките на Вучич и други ключови фигури от властта. Лозунгът на протестите "1 от 5 милиона" припомня думи на президента, който се зарече, че няма да отстъпи пред протестиращите, "ако ще и да са 5 милиона".

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Издирва се 37-годишен мъж от турски произход за стрелбата в Утрехт
Издирва се 37-годишен мъж от турски произход за стрелбата в Утрехт
Иво Христов оглави Стратегическия съвет на президента Радев
Иво Христов оглави Стратегическия съвет на президента Радев