НОВИНИ

Няма да повишават нивото на терористична заплаха в Белгия след атаката в Лиеж

Трима души бяха убити при нападение в белгийския град Лиеж, което местните сили за сигурност разследват като акт на тероризъм. Извършителят беше неутрализиран. Той бил освободен вчера от затвора, където се предполага, че се е радикализирал.

bnt avatar logo
от Деян Йотов
17:34, 29.05.2018
Чете се за: 00:50 мин.
По света

Първите жертви на терориста са били две полицайки. Той ги атакувал с нож докато патрулирали в района на булевард "Д'Авроа". Нападателят взел огнестрелните им оръжия и продължил да убива.

Филип Дюлию, прокурор на Лиеж: Убил е двете полицайки на място. Продължил е пеша и е стрелял по автомобил, като е убил 22-годишен пътник. След това е влязъл в гимназия, взел е заложник - жена, която работи там. Влязъл е в престрелка с полицията, ранил е четирима, тръгнал е да бяга и е бил застрелян.

Всички ученици от гимназията са били изведени на безопасно място и сред тях няма пострадали. Прокуратурата в Лиеж третира нападението като терористичен акт с все още неизяснени мотиви. Но според обществената белгийска телевизия, очевидци на драмата в Лиеж чули нападателя да крещи, че Аллах е велик.

Вървях по булеварда, чух изстрели, някои хора вървяха, други тичаха и ми казваха - тръгвай, бягай, бягай! Не разбирах какво се случва. След това имаше още гърмежи, в интервал от 30 минути.

Властите в Белгия не възнамеряват да увеличават нивото на готовност за реакция срещу тероризъм. По непотвърдени данни извършителят е 36-годишен белгийски гражданин, а името му е Бенжамен Ерман. Той бил пуснат в отпуск от затвора в Лиеж, където излежавал присъда за разпространение на наркотици и бил смятан за психически нестабилен.

За да успокои поданиците си на мястото на стрелбата в Лиеж следобед пристигна кралят на Белгия Филип, придружаван от премиера Шарл Мишел. Солидарност с белгийците изрази специално от Париж френският президент Еманюел Макрон.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Лекарският съюз ще оспори по съдебен път здравната карта
Лекарският съюз ще оспори по съдебен път здравната карта
Предложиха експертен кабинет в Италия
Предложиха експертен кабинет в Италия