НОВИНИ

Производители се обявиха против забрана на пластмасата за еднократна употреба

Трябва ли да се сбогуваме с пластмасата за еднократна употреба - както предлага Брюксел ? Българските производители и търговци на прибори, чашки и сламки определят предложението като лицемерно, докато природозащитни организации го приветстват. Аргументите - в репортажа на Диана Тодорова.

Диана Тодорова
от Диана Тодорова
16:55, 29.05.2018 (обновена)
Чете се за: 01:01 мин.
У нас

Ако регламентът влезе в сила, производството на пластмасови прибори, чинии, бъркалки и сламки във фирма за производство на пластмаса ще трябва да спре. Според собственика ѝ - вместо забрани, необходими са инвестиции в разделното събиране на отпадъците и тяхната преработка.

Стоил Лилков, фирма за производство на пластмасови изделия за еднократна употреба: В никакъв случай не трябва да изхвърляме пластмасата, напротив, трябва да мислим как да я събираме по-правилно и да я преработваме. Около 20% от горите, които се секат, отиват за производство на хартия. Ако се забрани пластмасата и се премине на хартиени опаковки... не знам какви ще са самите резултати върху природата чисто като сеч.

Производителят вижда в предложението популизъм. Недоумява защо в забраната не са включени санитарни материали, които не могат да се рециклират, а пластмасови, които могат.

Иванина и Ина са превърнали ограничаването на пластмасата в своя кауза. Проектът им цели да убеди търговците да се откажат от пластмасовите опаковки. В интерактивната им карта има и такива, които правят отстъпки, ако вземеш насипните продукти в собствен съд. Определят идеята на Брюксел като закъсняла, но необходима първа стъпка.

Иванина Томова, сипи.еу: Този регламент много добре би допълнил инициативи като нашата, защото той работи на друго ниво. Особено ако общините решат действително да вземат мерки за това нещо.
Ина Георгиева, сипи.еу: Можем да отказваме пластмасовите неща. Повечето обекти, които аз посещавам, те са съгласни да ми дадат порцелановата чашка, с кафето в парка, за да седна в парка.

Как ще изглежда финалният вариант на регламента - ще стане ясно, след като текстовете бъдат гласувани от Европарламента.

Антон Пейчев, експерт в МОСВ: Това, което предстои да се обсъжда, е каква е оптималната пресечна точка на всички интереси както на бизнеса, така и потребителите - и в крайна сметка - за защита на околната среда.

Еврокомисията призовава за резултати преди изборите догодина.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
От Воля обмислят дали да поискат оставката на Каракачанов
От "Воля" обмислят дали да поискат оставката на Каракачанов
Откриха нови мистериозни рисунки в Перу
Откриха нови мистериозни рисунки в Перу