НОВИНИ

Няма единомислие за нуждата от отстраняването на генералния секретар на ЕК

Евродепутатите от комисията по бюджетен контрол обсъдиха днес проект на резолюция, свързана с предизвикалото всеобщо възмущение назначение на новия генерален директор на Европейската комисия Мартин Зелмайер.

bnt avatar logo
от Източник: БТА
22:01, 09.04.2018
Чете се за: 01:02 мин.
По света
единомислие нуждата отстраняването генералния секретар

В черновата на документа се предвижда Европейският парламент да изрази укор към процедурата по назначението, но да не призове за отстраняването на Зелмайер, а за извличането на поуки занапред. Председателят на парламентарната комисия Ингеборг Гресле (Германия) днес заяви, че е против 70 на сто от допълнителните предложения за изменение на основния текст на резолюцията. В повечето от тези допълнения е отправен призив Зелмайер да се оттегли.

Мненията, прозвучали на днешното заседание на парламентарната комисия, бяха разнообразни - от това "да не се отваря кутията на Пандора", Съдът на ЕС да се произнесе по случая, да се посочат допуснатите слабости при запазването на назначението, до изразяване на призив генералният секретар да бъде отстранен.

Според Гресле няма правно основание да се иска оттеглянето на сънародника й Зелмайер. Тя добави, че постът е ключов на фона на преговорите с Великобритания (за напускане на ЕС) и с Унгария (по квотите за разселването на мигранти).

Правната дирекция на ЕП коментира, че не е необходима промяна в правилника за работа на ЕК, а е нужно той да бъде спазван. Юристите на ЕП отстъпиха днес от виждането си, че в случая със Зелмайер е било допуснато нарушение, като постът не е бил обявен за открит конкурс. Дирекцията е приела обяснението на ЕК за "спешна нужда" постът да бъде попълнен.

Идния понеделник в Страсбург евродепутатите отново ще обсъдят проекта на резолюцията, а в пленарната зала е насрочен нов дебат. Досега ЕП отдели над 10 часа в изслушвания на становища в открити заседания по това назначение, а в допълнение зададе 200 писмени въпроса на ЕК.

В основата на спора е назначаването на Зелмайер на поста, без това да бъде предварително съгласувано с еврокомисарите. ЕК обяснява това със "спешна необходимост", след като доскорошният генерален секретар Александър Италианер се оттегли през март. Зелмайер бе издигнат в деня на съобщението на Италианер, че напуска. Председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер впоследствие открито призна, че е знаел още преди четири години за намерението на Италианер да се оттегли от 1 март тази година, а в отговорите си до евродепутатите ЕК не отрича, че това е било предварително известно и на Зелмайер.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Доналд Тръмп ще реши как САЩ да реагират на химическата атака в Сирия до ден-два
Доналд Тръмп ще реши как САЩ да реагират на химическата атака в Сирия до ден-два
Слабо земетресение е регистрирано в София
Слабо земетресение е регистрирано в София